返回列表 回覆 發帖

[發問] 大家都講過好多次既問題

因為聖經裡面講到明,會讓魔鬼做空中的掌權者。在上帝的聖子再臨之前,魔鬼可以使人墮落犯罪,使世界上充滿了罪惡。天災人禍自然在所難免會發生啦。
而上帝在這時候在做什麼呢?
不知道啊,或者以「末日未夠鐘」為理由,在天上吃花生看戲吧。

若果你喜歡短答的話,那就是「上帝賜你懲罰」或「上帝賜你考驗」,一切都早已預備了。
回復 5# beebeechan

自己查聖經吧,當係俾個功課你做下啦。好教徒要常常讀聖經喔!
我告你強姦罪
你叫我拿出証據
我答你: 你自己去查哩! 當係俾個功課你做下啦

你話係咪正常人既回應? ...
beebeechan 發表於 2010/12/10 12:50

哦...咁對唔住。
咁我贈陳兄一句話啦
「不要問,只要信。」
我告你強姦罪
你叫我拿出証據
我答你: 你自己去查哩! 當係俾個功課你做下啦
beebeechan 發表於 2010/12/10 12:50

唉...
如果有位好老師想讓學生培養自學的好習慣
結果換來以上既反抗
佢話唔定會心痛到想跳樓
回復 10# beebeechan

吓...
我支持你信咋喎,又唔係叫你唔好信。
得六隻字都咁難明?_?
好老師會指引學生去找答案, 不是一句:自去查!
beebeechan 發表於 2010/12/10 13:03

搞清楚個情況先~
而家係我已經俾左答案你,想你搵返出處係邊度啫。
出自你口的, 四隻字也可以不明架哩
beebeechan 發表於 2010/12/10 13:06

你話「不要問,只要信。」係出自我把口?

回復 17# beebeechan

講你又唔信,你掉左你本聖經佢好過喇,都唔去睇既。
回復 65# Guest from 121.202.38.x

你的意見大致跟伊壁鳩魯悖論中的一樣吧。(神有能力阻止苦難而不去阻止,那麼神就是邪惡的。)
不過我覺得樓主原本是希望得到作為基督徒立場的回答。
「屬靈爭戰」算是一個基教角度的答案,這是我在以前中學時的教會所聽到的。

PS.想了解一下其他答案,可以碌返上第二頁睇一睇抽水兄貼的連結
高級模式 | 發新話題
換一個