返回列表 回覆 發帖

出埃及:歷史還是神話?EXODUS: FACT OR FICTION?

又唔係啦, 耳識裂自己嘅猶太考古佬都話唔止出埃及記, 直頭成本經係流嘅

Don't know where God is but the Devil is in the details
潛左水?您同耳識裂教授好熟乎, 咪扮內行誤導版友喎,得閒都可以call佢出黎飲茶:http://humanities.tau.ac.il/segel/fink2/不過要去耳識裂, 因為佢係猶太佬考古学家嘛, 而且係專業考古。
至於那位什麼木教授, 又真係行家, 不過学您話事偈, 機械工程就係行家, 佢嘅degree係機器佬黎啫, 而且Ph.D仲要係9唔搭8嘅U of T 攞、本身又唔係猶太裔, 點都唔夠耳識裂教授熟悉猶太事務嘅

出土既考古發現, 日新月異喔白字仔:
Don't know where God is but the Devil is in the details
quote]你同佢上過床耶?
你同佢好很熟咁囉
beebeechan 發表於 2013/3/3 21:24 [/quote]

上床就冇, 潛水確係都幾常去。其實紅海個底遍地coral reef, 邊鬼度行得, 彬都彬死猶太佬啦, 作埋此等行路過海古仔都唔知係天真定幼稚
回覆 65# beebeechan

冇錯喎, 彬 讀賓
彬彬有禮者也

由於珊瑚多, 扶老攜幼, 彬彬有禮而行得慢

猶太佬得救係好過癮嘅,您咁都話慘?
古時的戰爭, (甚至是現代的), 都是趕盡殺絕式的屠殺, 
不用把以色列人的屠城看成是特別的殘酷, ...
beebeechan 發表於 2013/3/3 22:19

唔係喎, 大把靠講都可以講到人開城投降, 只係上帝口才冇咁好啫
回覆 71# beebeechan

不會啦。佢都冇話幾時deadline
唔会嘅, 上次佢有話400年
今次佢唔記得咗講低係幾耐, 現正為此煩惱
唔会嘅, 話明有新約束縛嘛
隨時都算得,睇心情就唔係約啦
回覆 79# beebeechan

隨時就梗唔得啦
新郎去教堂要預訂嘛, 邊有得話隨時來?您呃未結過婚嘅版友就得
http://www.yourchurchwedding.org/faqs/how-do-i-book-the-church.aspx

新郎話隨時來,唔預约,就即係根本冇打算結婚
回覆 90# beebeechan

一星期又早得滯。應該等神父除埋底褲即將插入教友菊花前之一剎那才突然在一陣青烟中現身制止
佢得格, 亞伯拉罕劏仔時都係用此method
http://www.ontariosheep.org/ABOUTONTARIOSHEEP.aspx

正懵仔, 有羊賣咖嘛, 您買唔起可由教會資助。
回覆 94# beebeechan

咁又唔得, 冇得分契一忽忽賣嘅
回覆 97# beebeechan

但係上帝等神父將碌嘢隊一半入教友菊花之moment出手救之就應該得嘅
回覆 96# beebeechan

妓女就向來淨賣身嘅啫, 邊有expect妓女賣埋心畀您咁天真咖. 您估寫聖經咩?
你識野少唶
塘西妓女如花便連個心也賣左俾十二少
beebeechan 發表於 2013/3/4 18:55

小說當事實, 果然係做教徒嘅材料
回覆 102# beebeechan

我點同您呢?我都唔係做教徒嘅材料, 我同世界上所有歷史教育從業員一樣唔會在歷史堂講授Exodus或Dan Brown嘅。
但若是教文学史就講得
蝦, 我而家醒起啦, 教會学校都唔衰得哂, even教會学校都唔夠胆在歷史堂講授book of genesis至Exodus或任何一卷聖經, 唔知點解呢?
今日警察破門鎖了你, 說:他知你下星期便會犯罪, 所以在你犯罪前先拉了你, 不致有人受害.
你會怎樣? 警察逼害無辜者?
當別人確是犯了罪才來拉他, 又說不阻止罪惡?

你實在想怎樣?
beebeechan 發表於 2013/3/4 07:48

其實警察常常都會這樣做, 難不成FBI要等汽車炸彈爆炸後才可以拉人?
只係教徒第一欠缺common sense, 第2 simple minded才会講咁嘅笑話

至於出埃及:歷史還是神話?
教會學校都一早表態啦: 有那一間教會學校的歷史課能夠用出埃及記做課本, 我都想送小兒入讀
咁又係呀,,FBI 在你屋企搜到有口罩, 割刀, 繩索, 膠紙, 避孕袋, 電腦內有1G鹹相,
相信你都應該 ...
beebeechan 發表於 2013/3/5 21:49

我係好市民, 幫手搜集主教嘅私人物品啫:

英國主教為不當性行為道歉
英國蘇格蘭教區前主教奧布賴恩樞機發表聲明, 就不當性行為致歉。
奧布賴恩(Keith O'Brien)3日承認,他的行為「低於人們期待他應有的標準」。奧布賴恩原本是英國最高階的羅馬天主教教士,但在被控有性方面不當行為後,在上周辭掉這個頭銜。
奧布賴恩也在聲明中,對「那些被他冒犯的人、對天主教會以及蘇格蘭民眾」致歉。
奧布賴恩在被指對其他教士作出性要求後,在2月25日辭去蘇格蘭天主教會首長的職務。
奧布賴恩說,近來一些針對他的指控被公開披露,這些指控的匿名及不明確性質,促使他一開始加以辯駁。不過,他要藉此機會承認,他的性行為有時候低於人們期待他身為教士、大主教和樞機主教該有的水準。
相關指控可回溯到1980年代,蘇格蘭聖安德魯斯(St. Andrews)和愛丁堡教區大主教奧布賴恩,最初否認這些指控。
74歲的奧布賴恩是英國唯一有資格投票遴選新任教宗的樞機主教,但他已在辭職聲明中表示,不會參與投票選舉新教宗的樞機主教閉門會議。
香港中學的歷史課本也無香港史, 無67暴動, 無64事件讀, 
相信。。。這都不是歷史來的。
beebeechan 發表於 2013/3/5 21:49

教香港史,67暴動,64事件對確立聖經信仰無乜裨益嘛

如只在聖經堂講聖經, 一些同学便会掉以輕心
但用聖經來教歷史課就唔同了, 小学歷史第一堂教 : 有光
幾勁呀, 氣勢磅礡

若是教會学校有咁嘅syllabus, 我一早信咗啦
回覆 163# beebeechan

所以必須加強聖經歷史堂, 刻不容緩, 對社會裨益甚大
高級模式 | 發新話題
換一個