返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

括號用途係附加意思,並唔係作者不同意的意思,通常作者不同意一般係用引號既,唉要咁教你先得既。
...
抽刀斷水 2022/9/22 17:58 提交

呢啲唔知係乜鬼文法。你作嘎?
你圖中那段都不是講同性戀homosexual喎。

抽刀斷水 2022/9/22 17:53 提交

同性戀不是一種 sexual orientation?
啦。

BTW,原來聖經都有一句「你們心靈雖然願意,肉體卻是軟弱的」,真係同「口裡說不,身體卻很誠實」有異曲同工之妙呀

...
抽刀斷水 2022/9/22 17:58 提交

so what?
你實在想表達什麼

當日厄娃口中也說不能吃那果。
就是吃了。

人就是就這樣囉
紅字明顯係你老作架啦,"behavour"

F66Psychological and behavioural disorders associated with sexual development and orientation
Note:
Sexual orientation by itself is not to be regarded as a disorder.
抽刀斷水 發表於 2022/9/23 09:37

紅字嗰部份明顯係你唔敢提囉
有咩唔敢提,成個section咁短,quote哂出黎你慢慢研究都得。其實啲behavioural disorders都係指衍生 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/23 09:52

就以F66.0 說一說.
一個男同, 是否一出生就知自己是鍾意男, 喜歡做0既呢?
至少會經過F66.0的階段囉....這就是有disorder。本來就有病。
奇怪的就是當F66.0治療失敗, 無得醫時....就叫「噢...不是病」。。
F66.0Sexual maturation disorder既病癥係anxiety or depression,由於suffers from uncertainty about his or her gender identity or sexual orientation,咩叫本來就有病,無得醫就不是病?
抽刀斷水 發表於 2022/9/23 12:33

Michael Jackson 生下來是黑人, 他想做白人。。。。不算是disorder
但他有實際行動來想改變膚色, 不滿意自己容貌, 整了又整.....這又算不算disorder? michael Jackson生前精神上没有問題....很正常?

一個人生下來是男的, 千方百計要去做女的....又如何?
F66.0Sexual maturation disorder既病癥係anxiety or depression,
抽刀斷水 發表於 2022/9/23 12:33

無錯, 同性戀是由精神病編碼中刪除。
不過, 這些anxiety or depression的治療方式, 又不是可以靠食藥, 打疫苖, 做手術來醫治,
還是要見「心理醫生」, 用醫治精神病的方法處理。

將伏特加倒入酒杯, 或紙杯內......酒還是酒。不會因為倒到紙杯就變成是soft drink, 豪飲了一樣會醉
日期:
12月19日

簡介:
印度政府進軍並成功從葡萄牙手上解放果阿、達曼及第烏三地,我們謹以這天紀念果阿 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/24 13:16

呢篇野既內容我暫不批評住
先批一批:

附有一堆資料來源, 蠻有說話有依據咁款。
查實:

(1)
資料來源:
dior13dior13 2014, 離教者之家,基督徒滅族暴行錄:https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1136

以自己來証自己。賣花既謝花都話香新鮮哩

(2) Wikipedia, Goa Inquisition:
從來維基既野都唔好睇得咁真, 係上網者智慧哩, 你當正係學術資料來源?

(3) 引來多篇來自 Opindia 的文。
可是:這個opindia 。。。名聲不大好啵, 在印度被人指9翕揚名, 肉容農埸嚟。不嘩眾何來受人注目?

https://www.newslaundry.com/2020/01/03/fake-news-lies-muslim-bashing-and-ravish-kumar-inside-opindias-harrowing-world

Congress media in-charge demands OpIndia editors be jailed
https://www.opindia.com/2021/09/congress-media-in-charge-tamil-nadu-demands-opindia-editors-jailed-malabar-hindu-genocide-moplah/
你終於睇得明了。

我睇所謂「正常」 ,只是「大多數」,沒正面負面意涵。

原來你搞唔清 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/24 12:48

你就仍然未明
將伏特加倒入酒杯, 或紙杯內......酒還是酒。不會因為倒到紙杯就變成是soft drink, 豪飲了一樣會醉
你終於睇得明了。

我睇所謂「正常」 ,只是「大多數」,沒正面負面意涵。

原來你搞唔清 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/24 12:48

成篇野, 唔知你想翕翕乜
講完比喻,就當自己已經完成表達咗自己意思。
抽刀斷水 發表於 2022/9/25 11:26

你正是「講完比喻,就當自己已經完成表達咗自己意思」囉....
唔知你個比想比乜`....

你學下聖經點講比喻哩:
依撒意亞書
我的愛友有一座葡萄園,位於肥沃的山崗上;
2他翻掘了土地,除去了石塊,栽上了精選的葡萄樹,園中築了一座守望台,又鑿了一個榨酒池:原希望它結好葡萄,它反倒結了野葡萄。
3耶路撒冷的居民和猶大人啊!現在請你們在我與我葡萄園之間,判別是非:
4我為我的葡萄園所能做的,還有什麼沒有做到?我原希望它結好葡萄,為什麼卻結了野葡萄?
5現在我要告訴你們,我將怎樣對待我的葡萄園:我必撤去它的籬笆,讓它被吞噬;拆毀它的圍牆,讓它受踐踏;
6我要使他變成荒地,不再修剪,不再耕鋤,荊棘和蒺藜將叢叢而生;並且我要命令雲彩不再在它上降下時雨。
7萬軍上主的葡萄園就是以色列家,而猶大人即是他鍾愛的幼苗。
哈哈,我學你既啫。

話時話,你咁鍾意研究文章資料來源,你有冇研究咗聖經來源先走去信架? ...
抽刀斷水 2022/9/25 13:33 提交

當然會哩.
上主首先啟示給猶太人和一世紀時啟示給門徒。
不是源自猶太人和宗徒的經卷就不可信矣。
例如摩門教徒的《摩門經》(話說是天掉下來給史密夫的金頁);
耶和華見証人的《新世界譯本》;
全能神東方閃電的《話在肉身顯現》…..等。
回覆  beebeechan

我聽講聖經正典既形成,係唔知咩會議先決定既,你有無聽過呀?

另外,近年既底本 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/25 17:17

你知我鍾意用比喻。

「聖經正典既形成,係唔知咩會議先決定」 好比十大勁歌金曲....選邊十大, 當然由主辦單位TVB 或其委托音樂界猛人來定。

「近年既底本學說嘗試解釋聖經既形成」....即是研究金曲《今宵多珍重》作曲者是王福齡, 還是另有其人?

是兩件不同的事, 明白咗就唔困擾
回覆  beebeechan

即係你同意聖經都係由人挑選出黎既?
抽刀斷水 發表於 2022/9/25 22:21

唔係人來挑選, 唔通係由天上掉本經下來咩
日期:
12月19日

簡介:
印度政府進軍並成功從葡萄牙手上解放果阿、達曼及第烏三地,我們謹以這天紀念果阿 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/24 13:16

你身為版主, 這裡論過甚麼你蒙查查咁
呢個果阿話題, 貼文有咩唔合邏輯地方, 一年前就講過:

猶太集中營中的救贖 #28
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14284&extra=&page=2

係你扮盲定係失咗憶
1. 沙勿略致函 ...

我也希望我寫的文章經得起挑戰。

- Neill 2004, p. 160: "By another route I have written to your highness of the great need there is in India for preachers... The second necessity which obtains in India, if those who live there are to be good Christians, is that your highness should institute the holy Inquisition; for there are many who live according to the law of Moses or the law of Muhammad without any fear of God or shame before men".
抽刀斷水 發表於 2022/9/26 11:14

「我也希望我寫的文章經得起挑戰。」
我就嚟挑你! 睇吓你點經得起。

我成日都話你分析歷史資料未到家, 只係搵你想睇到既字眼嚟抽水。

(1)
就以你拎嚟呢句:
- Neill 2004, p. 160: "By another route I have written to your highness of the great need there is in India for preachers... The second necessity which obtains in India, if those who live there are to be good Christians, is that your highness should institute the holy Inquisition; for there are many who live according to the law of Moses or the law of Muhammad without any fear of God or shame before men".
沙勿略建議的宗教審裁, 是針對仍保持猶太教和回教的所謂基督徒 (因為當時話信基督領洗就有唔少著數, 但暗中就仍拜佢地既神)。 唔係針對, 逼當地印度教嚟信教喎。

就拎你用嚟做reference 既網文:
https://www.newindianexpress.com ... isition-809153.html
裡面都有講到:

以你一向作風: 「只睇標題來抽水, 不讀內容」.....唔知你幾時先會醒番少少。

(2)大英百科全書無錯都係幾有權威, 可信既
之不過, 人地只係話:
"However, his actions in India were not without controversy, as he was involved with the establishment of the Goa Inquisition, which punished converts accused of continuing to practice Hinduism or other religions.",

只係'involved'...你就吹到, 誇張到佢係主持人, 掌門, 幕後黑手, 外國勢力咁囉.

仲有呀,,,講明係punish converts accused of continuing to practice Hinduism or other religions...
唔係去審其他宗教既人啵
2. 據印度2011年的人口普查,果阿基督教徒佔總人口27%。紀念的人都是天主教徒,仲實有不乏外地人前來朝聖啦,非教徒沒有任何理由紀念一個天主教「聖」人,也印證果阿現政府對待天主教及其信徒相當寬容。

呢段唔隱知你想翕乜春夏秋冬
至於為何要致函葡萄牙國王而非教宗,明顯係政教合一既壞榜樣啦

用吓你嗰腦哩

1546年, 沙勿略還是一個修會的小小傳教士 (不講樞機主教, 連主教職銜都無) , 你估係今日咁揚名咩...
點解葡萄國王會聽一個寂寂無名既傳教士老點做野, 而唔係睇羅馬教宗既頭?

即係香港特首會聽呢到條leefeng 9翕話基督徒煽黑暴, 所以要禁基督教....而唔係聽北京亞爺既指示?
Mangeshi Temple: This temple had its origins in Kushasthali Cortalim, a village in murmugao which fell to the invading Portuguese in 1543.

你拎嚟既資料都講到明建廟的地方那是葡萄牙控制的。
建寺時, 在宗教審裁最盛時,
還可以興建印度廟???

為甚麼果牙天主教會一方面要燒毀, 拆印度廟, 一方面又容許印度教徒建新寺廟?

屎料是經常都是邏輯犯駁的

新增給抽水思考的:
沙勿略也曾到澳門傳教。

澳門同樣是葡萄牙殖民地, 歷史上就没有傳教士要強逼拜佛拜馬祖的澳門人信天主教這回事。
澳門1557年便成葡萄牙殖民地, 與果牙同時期。

為何同一批傳教士, 可以容忍澳門人拜佛, 拜媽祖...
卻不容忍果牙人拜印度神?

沙勿略的宗教審裁和傳教作風, 明顯不是針對, 要摧毀當地原信仰。
高級模式 | 發新話題
換一個