返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

由漸漸陰乾到正式宣佈廢除,四十幾年唔算好長丫。
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 08:18

你老細話2020年加咗你人工架哩.....不過要2050年落實正式....30年唔算好長丫
司空見慣當神蹟

其實屍身腐爛是腐敗菌繁殖的結果,但魏佳氏常年不怎麼吃肉,只吃蔬菜,水果和蘑菇等食品,這些東西就不利於腐敗菌的繁殖,這個應該是孝儀純皇后屍身不腐的原因之一。 而且在孝儀純皇后經常吃的東西裡有一種可以預防疾病的藥,經常做湯或泡茶喝,時間一長就一點點的累積在身體裡,這種東西可以使細胞正常生長,並且會抑制腐敗菌的繁殖和生長。這是孝儀皇后屍身不腐的原因之二。孝儀純皇后在當時深受皇帝寵愛,所以她死後被在棺材裡放了防止屍體腐敗的東西,同時也放入大量的珠寶玉器,這樣不僅起到了防腐的作用,而且珠寶玉器製品也起到屍體降溫的作用。安置孝儀純皇后的地方也是特意選定,這個墓地比較冷而且乾燥,這樣就保證了棺材內部的溫度很低,她的棺材也是特意選購和打造,而且封閉性很好,這樣就隔絕了外邊空氣的進入。在這樣的幾個因素之下,孝儀純皇后得以屍身不腐。

抽刀斷水 發表於 2022/9/29 10:21

以你既引文話孝儀純皇后屍身不腐有三個原因
但通通都不適用在沙勿略身上
(1)沙勿略不是素食, 常年不怎麼吃肉,只吃蔬菜,水果和蘑菇等食品
(2) 沙勿略生前無長期服用含有朱砂的中藥
(3) 沙勿略身無長物, 無大量珠寶玉器陪葬

這使沙勿略屍身不腐更撲遡迷離....真係幾神蹟囉
條屍幾百年無爛就打鑼打鼓,咁如果畀你知道有條屍幾千年都唔爛,咪要跪地抱頭痛哭流淚?
...
抽刀斷水 2022/9/29 14:02 提交

千年不腐係因為(1)密封,(2)棺液,(3)脫水。三個情況都用不著在沙勿略身上。

你都識講哩:解釋到既就唔係奇蹟哩。
篇文話:……而墓中的種種發現至今也無法解釋,其中以女屍的不腐最讓人感到神奇……雖然科學家花了 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 20:21

我都做下標題黨先。
個標題大大隻字寫:

揭祕:漢代女屍不腐背後真相讓全國上下震驚!
點解漢代不腐女屍不是「神蹟」??
宗徒大事錄中說在五旬節當日, 聖神降臨宗徒上, 使他們頭現火舌, 能說各地方言說教.....於是當日就三千人看見了, 相信而附洗。

沙勿略不腐遺體, 給果阿人看到了, 便很多人來受洗。

是神干擾了自然現象, 出現了業「績」

漢代不腐女屍被發現後, 没有甚麼「績」.. 瞓係地下同瞓係博物館無分別。
古有沙勿略求其幫果阿人洗禮,擾亂宗教秩序,導致其後需要做宗教裁判。

今有醫生涉嫌濫發「免針紙」,擾亂防疫措施,導致需要廢除這批醫生開的免針紙。
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 10:08

當局發覺有「濫發免針紙」便要做啲野:廢除這批醫生開的免針紙; 蒙頭被人拉....呢個咪係沙勿略去到果阿時發覺有不少「吃教者」,於是寫信向老細舉報, 要「做啲野」囉…
出發點係一樣。

沙勿略要針對的「吃教者」是由老家葡萄牙著草嚟猶太人, 回教徒....以為山高皇帝遠, 去到果阿就可以回復當日身份。 呢啲人唔係沙勿略洗架喎。

無錯,歷史係重複既
今日既生活例子(見不滿的事便「做啲野」) 亦是當年的歷史。用平常心睇番當年沙勿略既社會。。。。唔需要去誇張, 變形咁睇
古有沙勿略求其幫果阿人洗禮,擾亂宗教秩序,導致其後需要做宗教裁判。

今有醫生涉嫌濫發「免針紙」,擾亂防疫措施,導致需要廢除這批醫生開的免針紙。
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 10:08

你呢帖咁講
就同意咗果阿宗教審裁不是針對當地信開印度教既人, 要逼佢地改信天主教..唔改就燒呢個講法
審裁係針對口中說信天主教攞著數, 暗中又拜印度神嗰啲。

至於當中有冇經沙勿略隻手洗的吃教者就不得而知. 相信會有, 但不知有幾多。

你用濫發免針紙做比喻沙勿略濫洗係有唔恰當。
病人是否不適合打針是可以有醫療紀錄助証。
前來話要受洗的人, 佢地個心想乜, 暗中既目的係無得証架喎。
即係你娶你老婆過日, 佢都係「信」你會係個合格既老公而已。唔通挖你個狼心狗肺出嚟化驗下先咩
所以,漢代女屍都係神蹟,而且比沙勿略幾百年貨仔更神聖。

抽刀斷水 發表於 2022/9/29 20:21

沙勿略唔係只靠條不腐屍一個神蹟來使人相信。
天主教封聖聖人前, 必要該人生前有過神蹟相隨。

沙勿略在果阿使過的神蹟也不只兩三件, 有畫家集成部份較出名的, 成一畫:

(1)  復活一淹死的兒童 (圖中(1), 放大可看兒童口中在吐水)
(2) 復活一被毒蛇咬死的慕道者
(3) 醫好病人
(4) 驅魔
(5) 醫好一盲眼的人

呢個就係沙勿略在果牙可以(濫)洗700000人既原因

(可以去呢到睇特大高清圖
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Peter_Paul_Rubens_-_The_miracles_of_St._Francis_Xavier_-_Google_Art_Project.jpg)
你咁即係話依家受洗前要讀course考試合格呢個制度都係廢既?
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 22:24

的確, 讀完考試合格, 都可以係扮信既。
有課程, 又總好過無.....求其企起身話決志, 信咗.....嗰款。
我無同意過,細路先要揀既啫,宗教裁判,why not both?
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 22:19

翕mud
你咁即係話依家受洗前要讀course考試合格呢個制度都係廢既?
抽刀斷水 發表於 2022/9/29 22:24

立法會議員就職時都要宣誓話效忠中華人民共和國, 效忠特區政府
宣過誓既又點? 可以口忠心不忠。。。甚至有唔忠既行為。
咁有啲忠既睇唔過眼, 咪提出「要做啲野」

咁係咪宣誓係廢既呢
原來呢啲肉身佛就係「金剛不壞之身」,响佛教界仲好普遍添,
抽刀斷水 發表於 2022/9/30 01:03

佛子的「金剛不壞之身」, 根本是在醃鹹魚咁之喎。
不是以一般土葬方式而不腐
嗚呀,可歌可泣既故事呀~
抽刀斷水 發表於 2022/9/30 15:35

你係咪年紀有番咁上下哩....記憶力開始差咁既
啲野...講咗又講 (4個月前之喎!)

#4-#13
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14610

意大利維羅納鎮小屋(話係茱麗葉家族故居咁講)....有個露台
相傳就係茱莉葉聽羅密歐係下面花園唱歌

現在成了遊客的打咭點, 生意唔錯, 財源廣進

romeo juliet 根本就唔真實人物嚟。

svsona 打咭點....有異曲同工處。
我都有寫明係傳說 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/1 11:14

哦, 講傳說。

咁我都識講下傳說:

有些教堂的彩色玻璃畫描述一聖者, 主祭(主角是宗徒若望)手持聖杯, 內裡是「蛇」!!
嘩, 有無搞錯呀...唔通聖血是蛇....??

(抽刀辟邪就可以用嚟吹天主教彌撒是行茅山妖術哩)

傳說係:
若望時是羅馬帝國逼害教熾烈的時期, 點解宗徒若望不用殉道可以活到終老?
當時羅馬皇給若望一杯有劇毒的酒要他喝, 他喝了如飲葡萄汁, 無事。 掉佢落滾鑊到生炸若望....佢又當浸溫泉。
皇無計, 唯有流放佢去地中海既一個小島, 眼不見為乾浄。
若望可以在那裡寫默示錄, 活到100歲。
...
可以嘗試將眼光擴大,教會之外都有好多事跡可以慢慢細味。

“不死妖僧”拉斯普京:毒酒、毒蛋糕统统无效,头部中弹也不死_腾讯新闻 (qq.com)
抽刀斷水 發表於 2022/10/1 20:50

即使上邊說的都是事實 (實在又不是)
妖僧還是死於他殺。最多都係算「惡死」
只有天主教的才是事實?
抽刀斷水 發表於 2022/10/2 11:30

妖僧的驗屍報告與傳說「毒酒、毒蛋糕统统无效,头部中弹也不死」...不符囉
你竟然有妖僧驗屍報告?
抽刀斷水 2022/10/2 23:19 提交

你Susana Ben Suson都有本事搵到、無理由唔曉點搵妖僧驗屍報告嘅。
如果係天主教內部文件,我就真係無本事搵到了。
抽刀斷水 發表於 2022/10/3 21:15

Rasputin 何解會與天主教扯上關係, 還是放到「內部文件」類別?
咁我真係唔知你點搵到個驗屍報告,又知個驗屍報告係真既。
抽刀斷水 發表於 2022/10/3 22:35

既然你咁有難度去搵料,
咁我就夜闖梵蒂崗秘密檔案室取得高度機密的「內部文件」::

驗屍醫生報告中没有提到死者胃內有毒。
明顯是死於鎗殺。
無提被淹死的肺內會大量積水。
死後才被拋入河, 不是在河中溺斃。
高級模式 | 發新話題
換一個