返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

依家天主教做洗禮,唔係要讀返個course合格咗先可以做架咩?沙勿略幫人洗禮咁求鬼其咁濫,難怪之後 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 22:07

你係咪贊緊依家天主教既慕道過程, 一啲都唔「求其」
咁教會要做乜野先可以証明到上嚟慕道既冒道友, 唔係「求其」??
要用佛陀既天眼通? ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 22:04

依家天主教做洗禮,唔係要讀返個course合格咗先可以做架咩?沙勿略幫人洗禮咁求鬼其咁濫,難怪之後咁多手尾啦。

啱架喇,入佢數啦。
.
沙勿略真係促成果阿宗教裁判所成立既罪魁禍首啦,
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 21:51

咁你同老婆話.....早知當初你哋唔結婚, 咁你就無「偷食出軌」哩
拿拿拿,咁求其幫人洗禮,咁就衍生第日呢啲改教者陽奉陰違咁拜返舊神既事喇,亦間接導致宗教裁判所 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 21:51

咁教會要做乜野先可以証明到上嚟慕道既冒道友, 唔係「求其」??
要用佛陀既天眼通?
咁你娶老婆時, 抽嫂係咪都要睇咗你呢幾十年有無愛佢, 有無出軌, 床上功夫及唔及格。。。先好行禮結 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 21:42

拿拿拿,咁求其幫人洗禮,咁就衍生第日呢啲改教者陽奉陰違咁拜返舊神既事喇,亦間接導致宗教裁判所既成立起因。沙勿略真係促成果阿宗教裁判所成立既罪魁禍首啦,呢鋪無得抵賴喇掛。
呢句都反映到你依加知openedition篇野。。。唔岩得哂。
「部份內容會有問題」。。

呢嗰正係我要指出既 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 21:42

做考證當然乜都唔可以盡信啦……但係你推翻咗喇咩?
原來你以為淨係求其搵到一篇文既觀點不同,就可以推翻成個網站。

咁我個,應該足夠推翻成個基督宗 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 21:45

只係一篇你都頂唔住
搵多幾篇...你怎麼辦? 怎麼辦?怎麼辦?
你日理萬機架嘛
之不過果牙地區既印度教徒就覺得天主教既神蹟勁啲囉。。。點解呢?

係咪叫「觀眾的眼光是雪亮的」呢 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 21:43

果啲係果阿印度裔天主教徒,你就簡稱印度教徒呀?
嗰篇來自 timesofindia 既論點
https://timesofindia.indiatimes. ... ple-to-the-god-of-c ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 21:41

原來你以為淨係求其搵到一篇文既觀點不同,就可以推翻成個網站。

咁我個超短基版FAQ,應該足夠推翻成個基督宗教喇。

(你依家明白咩叫滑坡謬誤未呀?)
淨係天主教有神蹟架咩,人地印度教都有架嘛

...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 19:43

之不過果牙地區既印度教徒就覺得天主教既神蹟勁啲囉。。。點解呢?

係咪叫「觀眾的眼光是雪亮的」呢
哦,乜原來唔係為咗耶穌既救恩呀?咁沙勿略又唔駛啲人了解天主教理先幫佢地洗既?咁樣既洗體係咪valid架?

...

咁你娶老婆時, 抽嫂係咪都要睇咗你呢幾十年有無愛佢, 有無出軌, 床上功夫及唔及格。。。先好行禮結婚咁呢?

好似新馬仔娶咗個女人幾十年先好俾個名份佢?
你頂多可以證明我引述既其中一篇既部分內容有問題架咋。

...

呢句都反映到你依加知openedition篇野。。。唔岩得哂。
「部份內容會有問題」。。

呢嗰正係我要指出既重點
你用一篇來自The Times of India既文章,就可以推翻成個OpenEdition? 跟手仲抹黑人地成個網站係內容農場?你都幾滑坡。你cross check埋其他資料未?點解要信你引果篇唔信我引果篇?

...

嗰篇來自 timesofindia 既論點
https://timesofindia.indiatimes.com/city/goa/a-temple-to-the-god-of-creation/articleshow/54384918.cms

有乜講錯, 點錯法, 去「哥羅司尺」係你既責任。
你搵出有錯就講哩。

你好似我同老婆打羽毛球咁, 個球打咗過佢到, 要打番過嚟係佢責任, 打唔到就怨:"做乜打到咁邊, 點接到呀!"

你係女人都話在撒嬌扮可愛唶, 但你係麻甩佬嚟啵
殺人唔駛一定自己郁手既,何況沙勿略都係開咗個頭

...

好多事有好開頭都會變質衰收尾。
好似五大訴求, 開始講和理非, 後來變咗乞人憎既黑暴, 武勇收埸。
祖國反貪倡廉係好架喎, 變咗專針對敵對派係既官員就失去原意。
你話果牙宗教法庭後來變咗樣, 都唔錯得哂, 只係睇唔真唶…
(呢啲現象係不時都重演既)
殺人唔駛一定自己郁手既,何況沙勿略都係開咗個頭,雖然佢同葡萄牙國王都幾friend,但其後王室持續收到沙勿略啲o靚既信件要求成立宗教裁判所,都搞咗好耐先應承落實架。

...

果牙宗教審裁既巡撫大官, 全都係葡萄牙王任命既, 唔係來自羅馬。
好比祖國既主教, 係國家任命,唔關梵蒂崗事咁。
不過,有鑊就要梵蒂揹。
既然係咁,離教信返舊教咪得囉,駛乜受裁判所折磨?

都唔知想話你單純定係智慧未開端好呢。

...

你用21世紀既社會尺度來量16世紀的社會?
你咪仲單「鈍」?

晚清時女人紮腳係靚到無得頂, 人見人硬。
今日睇係醜夾嘔。

你又試下一邊領綜緩一邊去做秘撈, 睇下社署郁唔郁你囉。
成篇回應, 你都只係用「想就是這樣」的論點, 再無引喱引路了嗎? 無實質的「料」喇喎。 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:02

你開始明白,沙勿略同果阿宗教裁判所既成立有關,而且仲由唔信有寫信畀國王,到分析有關信件,另外由你認為佢係修會的小小寂寂無名傳教士,但依家知道佢係離開葡萄牙時卻有機會同國王道別。

你明白咗你列舉既5座印度廟,係由於種種原因,先可以保存至今,得來不易。

你仲想要乜實質料呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
果牙的歷史學者寫的:
Inquisition horror or error?
https://www.heraldgoa.in/Edit/Op ... ror-or-error/162157

Misuse of History: The Inquisition
https://www.heraldgoa.in/Edit/Op ... -Inquisition/162483

GOA INQUISITION LIES- SHEFALI VAIDYA EXPOSED

https://www.youtube.com/watch?v= ... el=GloryApologetics

beebeechan 發表於 2022/9/27 00:45

你想話Alan Machado係歷史學者?佢係engineer,作家黎咋喎:

https://mangalorean-catholics.fandom.com/wiki/Alan_Machado_Prabhu
如係有宗教壓制既話, 唔好講搬廟, 連起間廟都唔哩...「後來搬」? 搬風濕哩!
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:05

淨係天主教有神蹟架咩,人地印度教都有架嘛。
當時的印度原著民若入教
(1)取消印度教的社會階級觀, 受低下層歡迎
(2)取消寡婦陪夫火葬習俗 sati
(3)不用當殖民者的奴隷, 回復自由身
(4) 女, 寡婦也可以與男丁平等, 分家族內的財產
beebeechan 發表於 2022/9/27 12:03

哦,乜原來唔係為咗耶穌既救恩呀?咁沙勿略又唔駛啲人了解天主教理先幫佢地洗既?咁樣既洗禮係咪valid架?
高級模式 | 發新話題
換一個