返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

淨係天主教有神蹟架咩,人地印度教都有架嘛

...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 19:43

之不過果牙地區既印度教徒就覺得天主教既神蹟勁啲囉。。。點解呢?

係咪叫「觀眾的眼光是雪亮的」呢
嗰篇來自 timesofindia 既論點
https://timesofindia.indiatimes. ... ple-to-the-god-of-c ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 21:41

原來你以為淨係求其搵到一篇文既觀點不同,就可以推翻成個網站。

咁我個超短基版FAQ,應該足夠推翻成個基督宗教喇。

(你依家明白咩叫滑坡謬誤未呀?)
之不過果牙地區既印度教徒就覺得天主教既神蹟勁啲囉。。。點解呢?

係咪叫「觀眾的眼光是雪亮的」呢 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 21:43

果啲係果阿印度裔天主教徒,你就簡稱印度教徒呀?
原來你以為淨係求其搵到一篇文既觀點不同,就可以推翻成個網站。

咁我個,應該足夠推翻成個基督宗 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 21:45

只係一篇你都頂唔住
搵多幾篇...你怎麼辦? 怎麼辦?怎麼辦?
你日理萬機架嘛
呢句都反映到你依加知openedition篇野。。。唔岩得哂。
「部份內容會有問題」。。

呢嗰正係我要指出既 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 21:42

做考證當然乜都唔可以盡信啦……但係你推翻咗喇咩?
咁你娶老婆時, 抽嫂係咪都要睇咗你呢幾十年有無愛佢, 有無出軌, 床上功夫及唔及格。。。先好行禮結 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 21:42

拿拿拿,咁求其幫人洗禮,咁就衍生第日呢啲改教者陽奉陰違咁拜返舊神既事喇,亦間接導致宗教裁判所既成立起因。沙勿略真係促成果阿宗教裁判所成立既罪魁禍首啦,呢鋪無得抵賴喇掛。
拿拿拿,咁求其幫人洗禮,咁就衍生第日呢啲改教者陽奉陰違咁拜返舊神既事喇,亦間接導致宗教裁判所 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 21:51

咁教會要做乜野先可以証明到上嚟慕道既冒道友, 唔係「求其」??
要用佛陀既天眼通?
.
沙勿略真係促成果阿宗教裁判所成立既罪魁禍首啦,
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 21:51

咁你同老婆話.....早知當初你哋唔結婚, 咁你就無「偷食出軌」哩
咁教會要做乜野先可以証明到上嚟慕道既冒道友, 唔係「求其」??
要用佛陀既天眼通? ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 22:04

依家天主教做洗禮,唔係要讀返個course合格咗先可以做架咩?沙勿略幫人洗禮咁求鬼其咁濫,難怪之後咁多手尾啦。

啱架喇,入佢數啦。
依家天主教做洗禮,唔係要讀返個course合格咗先可以做架咩?沙勿略幫人洗禮咁求鬼其咁濫,難怪之後 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 22:07

你係咪贊緊依家天主教既慕道過程, 一啲都唔「求其」
果啲係果阿印度裔天主教徒,你就簡稱印度教徒呀?
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 21:47

佢地未做天主教徒前, 係乜徒呢?

咁我個,應該足夠推翻成個基督宗 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 21:45

你又試下求其搵個網料, 指出嗰間Brahma temple 搬址唔係在葡萄牙人來到前的14世紀

求求其其都得架哩, 好過冇
你睇下現政府對待天主教徒幾咁寬容丫。

...
抽刀斷水 發表於 2022/9/27 19:43

你都識講係「現在」既政府..
到反天主教時, 你就講乜都係中世紀時, (或幾十年前)既野啵

講番舊時:
宗徒多默殉道, 就係去到印度傳教時, 被當時保守野蠻既印度徒一支矛捅死既
你又試下求其搵個網料, 指出嗰間Brahma temple 搬址唔係在葡萄牙人來到前的14世紀

求求其其都得架 ...
beebeechan 發表於 2022/9/27 22:56

本來都話間廟唔係葡萄牙政權管治範圍內就唔理啦,都唔再關我篇文事架喇,你就硬係要鑽牛角尖,咁好啦,搵畀你睇喇,唔好再煩我:

The Brahma temple in Goa was originally located at Carambolim (Karmali) near Panjim. After its sacking by the Portuguese in the 16th C, the idol was moved to its current remote outpost and re-consecrated. Later, in a nod to its original home, the area around it came to be known as Brahma-Karmali.

https://blog.parrikar.com/2010/01/12/brahma-of-goa/
佢地未做天主教徒前, 係乜徒呢?
beebeechan 發表於 2022/9/27 22:50

天主教徒好多都係世襲架啦,父母係教徒,子女都跟進做。
你都識講係「現在」既政府..
到反天主教時, 你就講乜都係中世紀時, (或幾十年前)既野啵

講番舊時:
宗徒多默殉道, 就係去到印度傳教時, 被當時保守野蠻既印度徒一支矛捅死既
beebeechan 發表於 2022/9/27 23:12

宗徒多默死之前做咗啲咩呀?天主教就大把寫手,寫自己所謂既「血淚史」,非基督教一族就好少跨國家咁寫相關歷史。

我會將相關文章上傳區塊鏈,希望相關歷史不會輕易被扭曲和湮滅。
你係咪贊緊依家天主教既慕道過程, 一啲都唔「求其」
beebeechan 發表於 2022/9/27 22:37

响入教前考試做好審查,點都好過求其入教後用酷刑做宗教裁判。
After its sacking by the Portuguese in the 16th C, the idol was moved to its current remote outpost and re-consecrated.
抽刀斷水 發表於 2022/9/28 00:33

呢到就有個矛盾唔係幾合邏輯既「想就是這樣了」
葡萄牙人當日要摧毀間梵天神廟, 點解又會毀淨個神像, 俾印度教徒嚟搬呢?
梵天像..正係廟既中心焦點嚟, 肯定係「裝修」時要首先對付既目標嚟架喎, 咁輕易放手?

引文寫明係after its sacking by Portuguese....不是 before its sacking
宗徒多默死之前做咗啲咩呀?
抽刀斷水 發表於 2022/9/28 00:38

係囉...做咗乜呢
呢到就有個矛盾唔係幾合邏輯既「想就是這樣了」
葡萄牙人當日要摧毀間梵天神廟, 點解又會毀淨個神像, 俾 ...
beebeechan 發表於 2022/9/28 00:59

解釋唔到咪係神蹟囉,諗咁多做乜?
高級模式 | 發新話題
換一個