返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

回覆  beebeechan

抽水的確係打算講完基督教尐衰嘢就會繼續查找其他教之不足。
但敝在貴教尐衰嘢講極都講 ...
沙文 發表於 2017/1/18 07:18

咁或者抽水係知識有限公司既總裁卦
抽水雖係知識有限公司既總裁, 但知識有限公司的vendor -貴教係衰嘢無限公司, 所以唔憂冇衰嘢畀佢唱
Don't know where God is but the Devil is in the details
基督教既衰野,仿如滔滔江水連綿不絕,「吾生也有涯,而知也無涯。以有涯隨無涯,殆已」,我都好大犧牲架。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
那為何要為某一宗不健全, 野蠻, 不包容來大造文章呢?
beebeechan 發表於 2017/1/18 02:52

邊個叫貴教招惹到當代毒舌伏爾泰,話佢本書教壞細路呀。
回覆 463# 抽刀斷水

我都認為您有生之年講唔晒, 因為基督教尐衰嘢陸續會accumulate。您有冇喺遺囑入便吩咐令郎繼承您遺志呀?
仔大仔世界,到時如果基督教已覆亡,咁佢人生咪好無意義囉?
回覆 466# 抽刀斷水

覆亡都要講歷史,點會無意義呢?
羅馬帝国又夠覆亡咗好耐,  歷史系都仲數緊其原因。睇下第7係咩?
http://www.history.com/news/history-lists/8-reasons-why-rome-fell
你都有道理既,不過都睇下佢自己興趣啦。
仔大仔世界,到時如果基督教已覆亡,咁佢人生咪好無意義囉?
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 10:57

伏爾泰預言在他死後一百年,基督教將不再存在。他現在已經是骨頭打鼓,但基督教卻在各地流傳。

人地大哲學家都睇錯, 你有無佢咁偉大先?
回覆  抽刀斷水

覆亡都要講歷史,點會無意義呢?
羅馬帝国又夠覆亡咗好耐,  歷史系都仲數緊其原因。睇 ...
沙文 發表於 2017/1/18 11:04

排名分唔分先後既呢?
排都尾二, 都好很重要囉
回覆  抽刀斷水

...
歷史系都仲數緊其原因。睇下第7係咩?
沙文 發表於 2017/1/18 11:04

你係咪英文唔係幾掂呢?
原文都話呢個唔一定係原因黎,
倡這因素的史家Edward Gibbon 俾同行鋤都甩褲
你係咪中英文都唔係幾掂呢?
同行唔識国之將亡必有妖孽啫

所謂"番鬼佬", Edward Gibbon 就係同我地調轉嘛, 老豆個姓咁緊要都要排尾, 愈係緊要就排愈尾, 所謂last but not least就係咁解
以主耶穌話: Mak10:31 「然而,有許多在前的,將要在後,在後的,將要在前。」 就係講呢單野
Don't know where God is but the Devil is in the details
人地大哲學家都睇錯, 你有無佢咁偉大先?
beebeechan 發表於 2017/1/18 11:28

果時都無internet;你睇下好多政權都係因為internet而覆亡。同樣道理,基督教封鎖唔到壞消息衰嘢,愈來愈少人信不是夢。
果時都無internet;你睇下好多政權都係因為internet而覆亡。同樣道理,基督教封鎖唔到壞消息衰嘢, ...
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 11:58

伏爾泰講佢句焦積話時, 是啟蒙時代, 那時不是一片科學倡明, 天文, 化學都有新發現,
印刷術又成熟蓬勃, 百科全書滿街飛。。。個個都以為科學一定會趕走迷信哩。。。。
同你今日以為 internet 可以趕走宗教一樣。。。。。。。咁自我麻醉, 思想上達到了高潮
你係咪中英文都唔係幾掂呢?
同行唔識国之將亡必有妖孽啫

所謂"番鬼佬", Edward Gibbon 就係同我地調轉嘛 ...
沙文 發表於 2017/1/18 11:51

中國人擺係尾既係叫『壓軸好戲』, 真係猛料先放尾, 你叫天后天王在東華籌款夜第一個出埸表演丫, 面都燶埋都似。

外國人就差勒, 明明係認為人係細, 不重要, 先放收尾, 只係虛偽地講番句安慰話:
LAST but not least.
仲大大聲講多次: 你就係包尾過個喇
回覆 475# beebeechan
您梗係注定錯啦。譬如, Miss International都係季軍宣佈最先, 冠軍最尾:
回覆  beebeechan
您梗係注定錯啦。譬如, Miss International都係季軍宣佈最先, 冠軍最尾: ...
沙文 發表於 2017/1/19 01:01

你去飲宴, 伊麵炒飯, 糖水都係單尾架哩。。。最後先上
唔通伊麵炒飯, 糖水係成晚既主菜黎咩!
咁自我麻醉, 思想上達到了高潮
beebeechan 發表於 2017/1/18 22:59

拗黎無謂,大家放長雙眼睇下囉。
回覆 477# beebeechan
愈係以為簡單唔起眼嘅菜式就愈考師傅功夫嘛
最先出嘅菜尐人肚餓, 屎都話好味, 食到尾飽飽滯滯, 若果能夠收尾幾味菜令人話好味,咁先係真功夫!

又例如扑嘢, 最先玩幾招一定唔係最高潮,一定係最後幾秒出嘢最銷魂咖嘛
您就一埋牙就最高潮, 一嘢就玩完,快過打針
拗黎無謂,大家放長雙眼睇下囉。
抽刀斷水 發表於 2017/1/19 01:57

只怕在你有生之年, 雙眼放到幾長都睇唔到。
高級模式 | 發新話題
換一個