返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

歡迎在互相尊重前提下多指出來
沙文 發表於 2013/2/17 02:19

對你我已經開到好高既尊重指數哩啵
可能老早便應該「少理」
回覆  beebeechan

唔駛客氣。都係多謝您自己在骨子裡對euthanasia的認同,為聖教会將來支持立法播下了种 ...
沙文 發表於 2013/2/17 04:01

哇....人地骨子裡的你都話睇到,
你去機埸做保安哩....

仲可以奉旨睇女.....全身檢查
咁您自己除埋條褲示眾, 個個版友都睇到啦
沙文 發表於 2013/2/17 07:39

你個屁股都示眾左好耐哩.....日日疙起, 含苞待吊咁.
不過話有說回來。
bb兄應該也感受到離教者之家對言論的自由及包容。
換做其他論壇,可能這樣做,兩三人跟你 ...
噎輸雞闍 發表於 2013/2/17 11:51

你都懂武術, 你話在自由摶擊中, 又要戴拳套, 呢到唔俾打, 過到唔俾打........
已經失去了自由摶擊意義哩...對否?

Sorry咯, 我撩到您下陰係一時唔小心咖咋
沙文 發表於 2013/2/17 12:03

有無踢痛了你的腳.......我好金剛架喎
為何音為空手道點到為止,拳擊有拳套。散打開放技巧卻很多。
那如果論壇沒有言論規則會如何?說不定屎尿屁跟問候人家老媽字句將塞滿論壇。
.
噎輸雞闍 發表於 2013/2/17 12:05

這是個人修養...
屎尿屁跟問候人家老媽字句將塞滿論壇----最差的也只是沙文那個程度唶....無問題丫.
佢話撩到我下陰, 我都無事....死不了

希望佢撩到我下陰後唔好自卑, 知道甚麼才是真蛇實料
何況我們兩個自己都曾在論壇用上汙辱性字詞。
..
噎輸雞闍 發表於 2013/2/17 13:55

我對這些字句麻木了, 看了也不會上心
更記不起你有無講過
看來, 你幾臭的字句也未及沙文的臭.....
您同我communicate之時下陰何解会好金剛呢?
原來您骨子裡不單止 ...
沙文 發表於 2013/2/18 00:01

你同我communicate之時又何解要撩我下陰呢?
Sorry咯, 我撩到您下陰係一時唔小心咖咋
沙文 發表於 2013/2/17 12:03

原來您骨子裡嚮往我下陰

不敢不敢。搞臭以及環境污染以至black mailing等等, 還是以夭主最專業
出7:18 河裡的魚 ...
沙文 發表於 2013/2/17 20:41

天主也會給人流奶流蜜的地方, 安居樂業架啵.
日期:
7月1日

簡介:
巴利騎士日,紀念當日法國年輕貴族巴利因瀆神罪名而被折磨處死,成為宗教不包容下受 ...
抽刀斷水 發表於 2017/1/16 19:33

其後,伏爾泰把事件以文字宣揚,作為批評天主教會的力證

都不止是伏爾泰這樣做, 今日的抽水也都是「把事件以文字宣揚,作為批評天主教會的力證」。

其實, 事件中又有多少是涉及教會呢?
主教只是叫知情者向當局舉報而已。
去搜証, 主控, 裁判都是有當地法官一人包辦, 一條龍。
(查案方式與包青天同一模式, 包攬偵查, 檢控與裁決於一身,點解在中國, 包大人便是父母官,在法國就是冤案呢?)
証據是法官自己搜集的, 當然是『鐵証如山』哩, 唔通自己推反自己的証供咩!
被告死梗!

但有一位法官Belleval曾與年輕的巴利爭吵過,他其後收集了一些「證據」,羅織罪名以證明事件與巴利及一班朋友有關。

再者, 今日若認識被告的, 連陪審團也不可以當, 
何況是當主審法官
公報私仇之卦!
今次並沒有針對教會/神職人員,只係彰顯事件中宗教不包容與及信徒的無知而已。 ...
抽刀斷水 發表於 2017/1/17 09:55

用幾百年前的人, 社會制度與今日的人, 社會制度比, 
當時是無知得多矣。
不講幾百年前這麼遠, 只是半個世紀前, 
文化大革命的審訊模式, 也有不少不包容, 公報私仇, 不文明, 無知的地方。
人地黑唔代表你白,文革血淚史自有人在編寫。
抽刀斷水 發表於 2017/1/17 15:44

又即係咁
在旺角街頭, 亂過馬路既人多
如有個警察只係針對南亞裔人亂過馬路才發告票, 
你話有無問題呢?
回覆  抽刀斷水

呢尐動靜十足十我細路嗰陣偷入女厠, 被捉去見校長就揾人陪葬: 抽水又夠企喺樓梯底裝女同 ...
沙文 發表於 2017/1/17 23:32

係囉,
呢個校長咪就係卦住罸你,
對抽水單畸屎又扮唔知囉。
若然係早知, 都視而不見, 仲隠衰哩

冇人陪葬,我條氣都好唔順。
尋日我又夠畀差佬截停話我揸快車。
我指住路過嘅車話, 佢地 ...
沙文 發表於 2017/1/18 01:09

個差佬抄完你就去抄其它人咪得囉
最怕其它人佢就唔抄唶
其實最清楚非基督教血淚史的人或組織,莫過於梵蒂岡和掌管教廷歷史的神職人員,問題是由於既得利益 這些血淚往往被掩飾或歪曲。你所說的比喻,不如留返比佢地仲貼切。
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 01:09

既然你真相都未知, 就先話人歪曲了,
未開庭, 先定形喎

正如法官都對審曾特首的陪審團再三叮囑, 
唔好理坊間傳媒之前講過乜, 未必真既
一切以庭上講乜作準。

冇人陪葬,我條氣都好唔順。
尋日我又夠畀差佬截停話我揸快車。
我指住路過嘅車話, 佢地個個都快過我。條差佬卦住抄我都費卵事睇
擺到明就係眼紅我有靚車揸
沙文 發表於 2017/1/18 01:09

係囉,
既然路上人人都有超速,
所以, 抽水都唔應該把你超速看成是一件大逼刁。

幾百年前法制不健全, 野蠻, 不包容, 當時的社會是這樣
那為何要為某一宗不健全, 野蠻, 不包容來大造文章呢?

係咪真係你講的: 「眼紅」囉!
其實最清楚非基督教血淚史的人或組織,莫過於梵蒂岡和掌管教廷歷史的神職人員,問題是由於既得利益 ...
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 01:09

咁又未必, 
梵蒂崗檔案庫內就未必有塞勒姆審巫案(Salem Witch Trials)的快勞勒。
無得歪曲

抽水的確係打算講完基督教尐衰嘢就會繼續查找其他教之不足。
但敝在貴教尐衰嘢講極都講 ...
沙文 發表於 2017/1/18 07:18

咁或者抽水係知識有限公司既總裁卦
仔大仔世界,到時如果基督教已覆亡,咁佢人生咪好無意義囉?
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 10:57

伏爾泰預言在他死後一百年,基督教將不再存在。他現在已經是骨頭打鼓,但基督教卻在各地流傳。

人地大哲學家都睇錯, 你有無佢咁偉大先?
回覆  抽刀斷水

覆亡都要講歷史,點會無意義呢?
羅馬帝国又夠覆亡咗好耐,  歷史系都仲數緊其原因。睇 ...
沙文 發表於 2017/1/18 11:04

排名分唔分先後既呢?
排都尾二, 都好很重要囉
高級模式 | 發新話題
換一個