返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

回覆  抽刀斷水

...
歷史系都仲數緊其原因。睇下第7係咩?
沙文 發表於 2017/1/18 11:04

你係咪英文唔係幾掂呢?
原文都話呢個唔一定係原因黎,
倡這因素的史家Edward Gibbon 俾同行鋤都甩褲
果時都無internet;你睇下好多政權都係因為internet而覆亡。同樣道理,基督教封鎖唔到壞消息衰嘢, ...
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 11:58

伏爾泰講佢句焦積話時, 是啟蒙時代, 那時不是一片科學倡明, 天文, 化學都有新發現,
印刷術又成熟蓬勃, 百科全書滿街飛。。。個個都以為科學一定會趕走迷信哩。。。。
同你今日以為 internet 可以趕走宗教一樣。。。。。。。咁自我麻醉, 思想上達到了高潮
你係咪中英文都唔係幾掂呢?
同行唔識国之將亡必有妖孽啫

所謂"番鬼佬", Edward Gibbon 就係同我地調轉嘛 ...
沙文 發表於 2017/1/18 11:51

中國人擺係尾既係叫『壓軸好戲』, 真係猛料先放尾, 你叫天后天王在東華籌款夜第一個出埸表演丫, 面都燶埋都似。

外國人就差勒, 明明係認為人係細, 不重要, 先放收尾, 只係虛偽地講番句安慰話:
LAST but not least.
仲大大聲講多次: 你就係包尾過個喇
回覆  beebeechan
您梗係注定錯啦。譬如, Miss International都係季軍宣佈最先, 冠軍最尾: ...
沙文 發表於 2017/1/19 01:01

你去飲宴, 伊麵炒飯, 糖水都係單尾架哩。。。最後先上
唔通伊麵炒飯, 糖水係成晚既主菜黎咩!
拗黎無謂,大家放長雙眼睇下囉。
抽刀斷水 發表於 2017/1/19 01:57

只怕在你有生之年, 雙眼放到幾長都睇唔到。
回覆  beebeechan
愈係以為簡單唔起眼嘅菜式就愈考師傅功夫嘛
最先出嘅菜尐人肚餓, 屎都話好味, 食到尾飽 ...
沙文 發表於 2017/1/19 02:24

你去飲, 頭幾道菜唔好食丫, 係屎黎架
搞一大輪無非都係為咗最後一秒
...
沙文 發表於 2017/1/19 05:16

若只係為那一秒,咁打飛機咪得囉

識玩既人, 明白攪, 錫, 啜, 舐, 摷, 撩,先係好戲。
識玩既人,咪又要玩嗰一秒
冇咗嗰一秒, 攪, 錫, 啜, 舐, 摷完得個桔, 唔畀錢 ...
沙文 發表於 2017/1/19 07:15

你去搵台北小姐, 射唔出時, 係咪唔使俾錢既呢?
豈非患 anejaculation 既人, 終身叫雞都唔使錢? 正喎!
您臨死嗰陣, 講唔出: "at this moment 我仍然信主" 都冇得入啦
沙文 發表於 2017/1/19 07:26

仲識講得出"at this moment 我仍然信主"係死唔去住既。。。。
講完之後, 發覺仲未死, 於是又反悔, 呻笨實, 信早咗, 咁就扺消番哩。。。。打回原形。
梗係死得啦, 人地主耶穌臨去講足7句鬼打都冇咁精神
沙文 發表於 2017/1/19 07:30

耶穌較岩時間, 踏正三點先死
你得唔得先?
你16:47分斷氣丫, 好時間呀!
您以為佢較岩時間,其實真相並非咁

佢本應講8句嘅, 點知死得太快
沙文 發表於 2017/1/19 07:41

有問最知真相既你,
第八句, 佢會講乜呢?
超, 您都唔熟行,仲好意思話畀人聽信耶穌。

講完晒嘢之前, 例規梗要加一句阿孟先算收工, 好頭好尾
未阿孟得 ...
沙文 發表於 2017/1/19 13:00

咁點解係若望福音 6:26, 耶穌說:Amen, amen, I say to you, ........................
然後還長篇大論地講了大半天呢?
好明, amen 唔係「講完哂野」咁解哩。
(唔識就問我哩)
唔識就問我哩, 若果前便冇講咁就表示佢打算喺後便補飛
冇亞孟, 講乜都係嘥口水嘅啫
結果冇講, 即係死唔切 ...
沙文 發表於 2017/1/20 04:09

旨意你就死哩
亞孟係乜你都唔曉, 以為就係開埸白, 講完咁解。。。。

耶穌又係亞孟黎喎:
默示錄3:14 咁樣寫:
你給勞狄刻雅教會的天使寫:「那做『阿們』,做忠信而真實見證的,做天主創造萬物根源的這樣說:.....

亞孟, 阿們。。。係乜東東?
(你唔識, 就真係要問下我, 咪扮識哩)

今時今日在說幾百年前, 反對信神便會被判罪, 判死是怎樣的霸道, 
猶如今時今日說幾百年前大清皇朝, 漢人不束辮便會給斬頭一樣。

鬆糕鞋, 喇叭褲在今日是十分老土的裝扒, 有人這樣穿你可以笑爆咀。
但那時卻是型爆的。
我都知你覺得當時處死無神論者係型爆既,可惜你出世遲左500年。
抽刀斷水 發表於 2017/1/22 01:02

我都知你覺得無神論者被判死刑係好無辜, 好『血淚』
同樣, 你都係出世遲左500年

正如蘇格拉底被判罪成, 是由當時雅典城500個有地位的人仕 (今日的太平紳仕卦)來當陪審團
的, 他們投票通過蘇格拉底有罪。 好民主架喎。 這是那時用的尺度。

今日美國人投票選出了特郎普, 你唔順都要接受, 這是美國人的意願。
當中有些人以「無神論」的罪名被折磨和處死,包括法國學者Étienne Dolet(1509 - 1546)、意大利哲學家Lucilio Vanini(1585 - 1619)、波蘭哲學家Kazimierz Lyszczynski(1634 - 1689)等等,在當時即使有人持無神論觀點亦都噤若寒蟬,

抽刀斷水 發表於 2017/1/21 11:03

你所講的例子, 當事人不是只是不信有神便給定罪矣。
他們都涉及著書立說,演說,公開地挑戰,挑釁當時尚有權勢的教會,說當時普羅大眾不喜歡聽的話。

你今日支持港獨無問題, 若你大動作地宣揚港獨, 大唱 『People's Re-f xcking  of 支那』,就開始會犯眾憎囉。會有人起來對付你矣。

想食鹹魚便要抵渴, 好簡單既道理。
猶如艷星, 又想出位, 但又怕露乳溝突點。

要說Étienne Dolet、意大利哲學家Lucilio Vanini、波蘭哲學家Kazimierz Lyszczynski 等很無辜, 有血, 有淚, 也可以是因他們早出世了500年。
努力一點, 
找來一些真真正正的血淚史來給大家看看
你有發現自己的說話自相矛盾嗎?究竟你知不知道甚麼叫做歷史?

血淚史->因時代背景不同而不算真正血淚史
現代的血淚->時代背景相同,但現代的還算是「史」?!
抽刀斷水 發表於 2017/1/23 12:06

你又有冇發現你討論不對焦?
現在不是說這些事是不是「史」,
而是配不配「血淚」這個包裝。
你的意思是:你知道有非基督教更「血淚」的歷史,我沒有關注到,還是嫌我列舉出來的,對你來說太小意思了, ...
抽刀斷水 發表於 2017/1/24 08:44

你所犯的, 正如反基群說一些基基, 開口埋口都話係神既恩典,
出門能避開一篤狗屎都話係神蹟一樣咁囉。

你就開口埋口都話係血淚史咁囉。
那可能是我文筆功力所限,寫不出受苦者的血與淚,又或者某類讀者特別冷血,無視受苦的非基督徒。 ...
抽刀斷水 發表於 2017/1/24 20:18

不太關文筆的事, 是思維上的事。

在你自己的文裡, 也說了:
無神論與反神學、自殺、不道德、自我放縱、巫術等扯上關係,並且被視為威脅秩序和社會,當時沒有人願意被稱為無神論者。

這是當時社會人仕對無神論者的尺度。
猶如今日在香港講港獨, 會被視為破壞一國兩制, 社會安定繁榮。
(可能若干世紀後, 港獨會被看成是一件很好的事, 但今日看, 就是不是!)
有人要堅持信念的話, 要抗爭, 便要抱著會當烈士的心理準備。
若無的話, 又要用此等言論行為來出位, 搏出名,而招來殺身自禍,牢獄之災,  這就是無知。
若一早有此心理準備要犧牲, 要殉道的話, 也不要妄稱甚麼的「血淚」。
高級模式 | 發新話題
換一個