返回列表 回覆 發帖

《离教者一代》 透视出基督徒离教成群

回復  beebeechan

係呀
突然間發覺自己原來屎忽痕,呢個教可信,都唔係罕見嘅 ...
沙文 發表於 2011/4/7 00:42

雖然是突然間發覺這個教唔可信,但我發覺的一刻是憑理性和所吸收翻來的知識而定的,我到目前為止都唔見有任何知識可以提供比我去信翻,所以現在要我信翻教是無可能。
回復 12# beebeechan

係呀
突然間發覺自己原來屎忽痕,呢個教可信,都唔係罕見嘅
我就喺咁,突然間發覺呢個教根本唔可信,就咁離左教。
hellboy 發表於 2011/4/6 15:42

意味著, 你也可以「突然間發覺呢個教可信」, 就咁又入番教。
回復  Alice

係架,有時突然間,就會覺得呢個教根本唔可信,呢個神根本唔存在,咁就唔信了。:loveli ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/5 20:06

我就喺咁,突然間發覺呢個教根本唔可信,就咁離左教。
回復 9# beebeechan

同思高堪稱双絕嘛
回復  beebeechan

都試過趕佢扯咖
" 既然妳同我宗教觀點爭咁遠,不如各行各路,妳....妳....妳....執包袱扯把啦。"

但係佢跪响恕叩頭,我想一腳兜心口伸開佢,佢又死命掹住我隻腳:「沙哥哥您唔好咁忍心對我,您唔好唔要我,我地基督徒係好難先揾到人要咖,您唔要我,我當場死俾您睇!最多咁,您以後要我點樣服侍,我都聽哂您話,做得您舒舒服服。」

唔通真係睇住佢死咩?咪暫時enjoy下佢嘅服侍先咯

您話離教嗰陣,神父實又係咁講哩

沙文 發表於 2011/4/6 11:38

唔好意思
全無笑點...笑唔出
悶文一帖
回復 7# beebeechan
都試過趕佢扯咖
" 既然妳同我宗教觀點爭咁遠,不如各行各路,妳....妳....妳....執包袱扯把啦。"

但係佢跪响恕叩頭,我想一腳兜心口伸開佢,佢又死命掹住我隻腳:「沙哥哥您唔好咁忍心對我,您唔好唔要我,我地基督徒係好難先揾到人要咖,您唔要我,我當場死俾您睇!最多咁,您以後要我點樣服侍,我都聽哂您話,做得您舒舒服服。」

唔通真係睇住佢死咩?咪暫時enjoy下佢嘅服侍先咯

您話離教嗰陣,神父實又係咁講哩
有。本來好地地,點知honeymoon番來佢信咗教,根本唔可愛, 咁就離婚。我自己冇錯

沙文 發表於 2011/4/6 03:45

你先離婚哩....
睇怕都係一物治一物, 你呢世做老婆奴, 老婆做耶奴, 牧師治你老婆, 你老婆治你
娶左個老婆, 有無突然間, 就會覺得呢個老婆根本唔可愛, 咁就離婚呢?
beebeechan 發表於 2011/4/5 08:45

有。本來好地地,點知honeymoon番來佢信咗教,根本唔可愛, 咁就離婚。我自己冇錯

在慕道期間,大公教會只不過雞姦信徒或其子女一萬人次,尚可接受
但一年半反省, 冷靜...受洗後當天CNN報道update數字上調至一萬零七加70個7,超過市場預期,咁先至不信

這應該是天主教比某些基督教會優勝的地方。
天主教徒也比較少離教者,因為為教會受難,係心甘命抵嘅。
回復  Alice

係架,有時突然間,就會覺得呢個教根本唔可信,呢個神根本唔存在,咁就唔信了。:loveli ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/5 20:06

娶左個老婆, 有無突然間, 就會覺得呢個老婆根本唔可愛, 咁就離婚呢?
將婚姻當得咁兒戲, 你自己有無錯?
將信仰當得咁兒戲, 你自己又有無錯?

天主教給慕道者一年時間去學習信仰, 才成候洗者。
再經半年時間才可受洗。
慕道班也強調慕道不等同就要受洗, 是認識教會的初步學習,
不認同, 不高興, 有懷疑的都不應受洗。
經一年半反省, 冷靜...無理由仍會在不信, 一時衝動下來說信。
這應該是天主教比某些基督教會優勝的地方。
天主教徒也比較少離教者。
回復 3# Alice

係架,有時突然間,就會覺得呢個教根本唔可信,呢個神根本唔存在,咁就唔信了。
離教者 離教, 跟本未必係 作者所寫既原因,  最大原因係 跟本就唔信.  而基督徒就自作聰明, 隔硬 搵個原因去解釋離教者 點解離教.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
越來越多基督教界關注離教者了,連美國都有出書「研究」。

該書分門別類,有「童年信仰受害者」,應是指被性侵犯或受到神職人員粗暴對待的童年不快經歷。其實還應該加上對年幼無知的小童兒童集體灌輸宗教理念,這亦應該被認為是宗教虐待的一種(見:http://richarddawkins.net/articles/118)。要徹底解決問題,並非去聆聽、同情、溝通,而是*立即停止*在兒童心理尚未成熟的時期向其灌輸基督教教義。

而另一種文中所說的異教徒離棄者,是學了巫術,恕小弟不太了解美國國情,它真的有很多人放棄基督教而轉而學了巫術麼?在香港來說,比較多的就是離耶歸佛,如林夕、倫永亮、黃霑等都是。就我觀察,離佛歸耶的人數就比較少。

而流浪者和屬靈的背叛,包括信得不深、以及與教會領袖不和,這就是屬於基督教本身的問題,並非離教了。

另文中沒有詳談的後現代主義者和現代主義者,就要有空看看原書才知道是甚麼的了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個