返回列表 回覆 發帖

[興趣討論] 街頭殘局

原帖由 dye 於 2007-6-25 14:59 發表
九、車二退二  包5退1

之後十一變十,如此類推

四、............ 包5退1(包在2線)
五、車二進二 將6進1
六、砲七退一 包5進1(包在3線)
七、車二退一 將6進1
八、砲七退一 包5進1(包在4線) *紅砲叫將
九、車二退二 包5退1??
原帖由 dye 於 2007-6-25 15:06 發表

是哪,追包嘛。想也退不到

隻將軍俾紅砲打死左啦!
之前你既講法,第九著包5退2。
原帖由 dye 於 2007-6-25 15:10 發表
來來去去不把包退到底線,便有機可乘

邊個(紅OR黑)有機可乘?睇到我一舊雲‧‧‧

我既行法係咁

四、............ 包5退1
五、車二進二 將6進1
六、砲七退一 包5進1
七、車二退一 將6進1 *將上山頂
八、砲七退一 包5退2 *包退底線
九、砲七平六 將6平5
原帖由 dye 於 2007-6-25 15:14 發表
抽刀,龍井樹 蝦人,明知我咁大個仔一本棋譜都未讀過。用D咁複雜既野泥攪………

其實好簡單:
紅方的右手邊係一路,黑方的右手邊係1路,
進進退退各自以自己的坐向為準。

紅一路即黑9路,黑1路即紅九路。

回復 65# 破你殘局 的帖子

你鍾意玩, 我開多幾局俾你又點話.
我有兩本殘局書, 有排你玩呀.

回復 68# 火柴 的帖子

1.前炮平七 將5進1
2.車二退一 將5退1
3.車二平六 炮5平4
4.車六退一 卒5進1 黑勝

另:

4.車四平六 卒4進1
5.炮三平六 卒5進1 黑勝
原帖由 破你殘局 於 2008-7-8 20:45 發表
真正答案: (和局)
1.前炮平七 將5進1
2.車二退一 將5退1
3.車四進三 將5平6
4.車二退一 炮5平4

第四著黑應炮5退1又怎麼樣?

不和又如何?

走成這樣黑能勝嗎?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
72# 唐素琪
我幫你貼個動態棋盤出來啦....

72# 唐素琪

1. 前炮平七  將5進1    2. 車二退一  將5退1   
  3. 車四進三  將5平6    4. 車二退一  炮5退1   
  5. 車二進二  將6進1    6. 炮七退一  炮5進1
  7. 車二退一  將6進1    8. 炮七退一  炮5退2
  9. 車二進一  炮5進1   10. 車二退二  將6退1
11. 炮七平六  --------

*第11著黑不走炮5進6,改走卒2平3。

11. --------  卒2平3   12. 車二平五  卒3進1

紅無論走炮三平七或車五退六皆敗:

13. 炮三平七  卒4進1
黑勝

13. 車五退六  卒3進1
黑勝

75# Dalvm
你試走吧,可參看這個【動態棋盤教學】:
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1905&page=1#pid26738
高級模式 | 發新話題
換一個