返回列表 回覆 發帖

我想勸我老豆離教

我本身從來無信任何宗教, 我24歲仔, 從來都無同佢認真傾過宗教問題,但今日我同佢終於搬哩個問題出黎講,仲爭 ...
Guest from 183.179.178.x 發表於 2011/8/7 23:20

你所擔心的是老父會給傳銷商所哄, 用幾千元買呢樣, 用幾千元買那樣。呃錢!
(實在也應擔心, )

可是, 為何你老父所得的訊息, 與你爭呦的卻是有神, 無神, 離教對嗎這種話題上?
岔開了囉。

傳銷商好明是利用教會作平台, 增廣客路。 一旦沾上了新客, 也跟本不需要再「返教會」來銷。
約出來, 在教會以外銷, 落咀頭更好, 這是教徒自己找來的生意, 教會人仕更不能干擾, 杜人詬病。

勸阻應針對間題, 在分支問題上紏纏只影響感情, 打後的話更聽不入耳。
我反而唔係執住「佢有教友係傳銷」哩個point, 勸佢離開教會
因為我覺得勸佢離開教會, 同離開哩個宗教一樣咁 ...
言兼 發表於 2011/8/8 08:41

既然不是與教會內有人傳銷有關.....你更加不應干涉老爹的信仰囉。
(你上邊的帖用了大篇幅講傳銷便跟本無意義, 也誤導了我!)
講句俗話: 佢信耶穌關你鬼事咩?
佢有佢信仰自由。
同樣, 老爹也不干涉你不信耶穌的自由。

強說人信教, 與強說人不要信教.....同樣都是幾乞人憎的事。
我反而唔係執住「佢有教友係傳銷」哩個point, 勸佢離開教會
因為我覺得勸佢離開教會, 同離開哩個宗教一樣咁 ...
言兼 發表於 2011/8/8 08:41

我都想問...
你老爹返教會, 若不是會識到潛伏教會內傳銷者騙其入局, 浪費金錢外, 還有甚麼會對家庭有不利影響先?
但我有個朋友又話唔好干涉我老豆點用自己d錢, 佢咁大個人

言兼 發表於 2011/8/8 11:32

你朋友講得有道理啵。
老爹不會是狂熱到借貸賣屋來入貨罷!
香港地地方淺窄, 家中可以擺得幾多貨丫!
人係要從錯誤中學習, 跌一次便會精多一次。
況且你亦從旁提點過了,
他發覺揼心時也不會怪你囉.

在商言商.....a_ _ _ _ y 產品定價過高, 物非所值, 能零售沽出的機會低, 當家中都屯積著賣不出的貨品時, 這個夢會好快醒。
若要打開下線靠收佣, 變相就係去引新人入局 (我暫且不用個「騙」字), 老爹咁虔誠基徒, 到時你問下佢做唔做得出? 點對良心交代?
高級模式 | 發新話題
換一個