返回列表 回覆 發帖

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

有咗【因信称义】系连圣经都唔驶睇,更何况中国历史喱!
quote:"bbc:因信稱義是指信就上天堂咁解架咩?"

大部份基督徒最终目的都系为咗上天堂嗻!睇唔睇圣经都無所谓,有無做善事都唔紧要。只要【信】(及十一奉献)。

bbc:你嗰派嘅【因信稱義】系点解架?
好多基督徒好喜欢以『空气』、『脉搏』。。用肉眼睇唔到嘅野嚟反驳反基。记得Form3读化学讲到空气是無色、無味、無臭,包含 78%Nitrogen 21%Oxygen 0。2%Carbondioxide。。。是可以用科学实验来证明不同气体的存在的。而脉搏也是看不到的,但是可以用手去感觉的,也可以用电流去量度的,也可以用耳朵去听到的。而耶和华+耶稣+圣灵=?能否做嗰Control Experiment呢?或者只能够用嗰『心』嚟感应呀?
quote:"咁。。
你點証明你有 『同情心』, 『義氣』, 『膽色』, 『意志』 呀? 要點測架? 贍色係咩顏色? 義氣咩溫度? 意志幾高幾長呀?同情心係咪三角形架?
唔知呀,即係無法被証明哩, 所以你是無『同情心』, 無『義氣』, 無『膽色』, 無『意志』

請問你用乜測試來分析『同情心』既化學成份?"

以『同情心』、『義氣』, 『膽色』, 『意志』同『空气』嚟比较只系厚黑学嘅伎俩!只能证明『同情心』、『義氣』, 『膽色』, 『意志』不含化学元素而已!tangible 同intangible可以直接比较吗?唔好偷换概念啦!
耶稣免去妓女嘅『罪』系咪代表有『同情心』呢?
彼得3次不认认识耶稣系咪無『義氣』呢?
耶稣响神殿掃场系咪代表有『膽色』呢?基督徒是否要马首是瞻?
耶稣想做犹太之王系咪代表有『意志』呢?bbc又有無『意志』呢?
quote bbc:“你為甚麼又咁肯定天主是 "tangible",「必要含化學元素」, 所以必要能給人測定祂的存在?
你不只偷換概念, 簡直是自製概念”

创世记 阿耶 和华自己说的!男人就跟耶和华嚟做,女人就跟Asherah嚟做!(虽然圣经無写明Asherah,但系“我 們 要 照 著 我 們 的 形 像 、 按 著 我 們 的 樣 式 造 人”已经说清楚不止耶和华一嗰神嘅存在了,唔通耶和华系阴阳人? bbc麻烦你睇多D圣经啦!做人唔好固步自封丫!
1:26      神 說 、 我 們 要 照 著 我 們 的 形 像 、 按 著 我 們 的 樣 式 造 人 、 使 他 們 管 理 海 裡 的 魚 、 空 中 的 鳥 、 地 上 的 牲 畜 、 和 全 地 、 並 地 上 所 爬 的 一 切 昆 蟲 。  
1:27      神 就 照 著 自 己 的 形 像 造 人 、 乃 是 照 著 他 的 形 像 造 男 造 女 。

民数记
31:31    於 是 摩 西 和 祭 司 以 利 亞 撒 、 照 耶 和 華 所 吩 咐 摩 西 的 行 了 。  
31:32    除 了 兵 丁 所 奪 的 財 物 以 外 、 所 擄 來 的 、 羊 六 十 七 萬 五 千 隻 .  
31:33    牛 七 萬 二 千 隻 .  
31:34    驢 六 萬 一 千 匹 .  
31:35    女 人 共 三 萬 二 千 口 . 都 是 沒 有 出 嫁 的 。  
31:36    出 去 打 仗 之 人 的 分 、 就 是 他 們 所 得 的 那 一 半 、 共 計 羊 三 十 三 萬 七 千 五 百 隻 。  
31:37    從 其 中 歸 耶 和 華 為 貢 物 的 、 有 六 百 七 十 五 隻 .  
31:38    牛 三 萬 六 千 隻 . 從 其 中 歸 耶 和 華 為 貢 物 的 、 有 七 十 二 隻 .  
31:39    驢 三 萬 零 五 百 匹 、 從 其 中 歸 耶 和 華 為 貢 物 的 、 有 六 十 一 匹 .  
31:40    人 一 萬 六 千 口 、 從 其 中 歸 耶 和 華 的 、 有 三 十 二 口 。  
31:41    摩 西 把 貢 物 、 就 是 歸 與 耶 和 華 的 舉 祭 、 交 給 祭 司 以 利 亞 撒 、 是 照 耶 和 華 所 吩 咐 摩 西 的 。  

除咗牛、羊、 驢,耶和华连處女都唔放过,咁都唔Tangible?耶和华好钟情烧羊肉,觉得好香!点解耶和华闻到香味,都系化学作用。耶和华要咁多處女点用呢?

多谢bbc赞赏我『自製概念』,咁我可以学保罗作番D福音书啦!
多谢bbc分开咁多条嚟回复!原来想玩『断章取义』。bbc Lee几日好燥啵,太极唔协调吗?
quote bbc:"你作賊心虛?行出街都以為人人都認出你曾作奸而已"

好遗憾如此基督徒都只系泼妇骂街。十足十周星驰嗰套『九品芝麻官之白脸包青天』里面宛琼丹饰演嗰個吵架龟婆。
道家之阴阳调和系好重要嘅,一個月先至得一两次确实系少咗D!
回復147#沙文

神职人员為咗压抑性欲,咪用条苦鞭嚟鞭策自己嘅。建议陈太用苦鞭,建议陈生食虎鞭。(按广东音:苦=虎)
回復 149#沙文

你仲靠害啦,有倒刺架。含住攞唔出嚟!
回复173# 井里頭的bbc

quote:“噢。。。那在没有法律的地方或法律伸展不到的地方,你殺人姦女便會十分之心安理得架?”

圣经本身都有不少杀人奸女嘅故事啦!比50蚊咪心安理得咯!杀奴隶第2日至死咪心安理得咯!
quote:"聖經記述了各大人物, 偉人, 以色列領袖的殺人淫亂事件..."

你系以色列人咩,關妳蛋治呀!妳咪又系外邦人(令寿堂唔系犹太人喔?)!
回复183#

quote:“我又用番你呢個硬膠思維,
那十字軍東征, 燒女巫的事又關你蛋治呀?
你同令壽堂又不是回教徒, 不是中東人, 也不是中世紀的歐洲人......

你真係食得蛋黃多, 膽固醇上腦”

十字军东征,烧女巫。。。系唔關我事呀,你梦见我有同你讲过咩?

都话你系来自[井里頭的bbc],又比位我入妳。

營食新蛋 防膽固醇危機

(星島)2011年3月17日 星期四 06:30

(星島日報    報道)雞蛋一直被指膽固醇高,不過,最近英美均有研究發現,因現時的雞隻飼料改用粟米、小麥等高蛋白材料,所以與以前相比雞蛋膽固醇含量減少逾一成。而營養師亦指,其實雞蛋中的膽固醇對人體血液膽固醇水平影響不算大,如屬身體健康人士,即使每天進食亦無太大問題。
回复182#井里頭的bbc
quote:"真係我唔教你, 你真係唔知囉。
追隨耶穌的人都是稱為新以色列人架。"

咁妳咪有本『新以色列人』嘅passport?咁妳几时用本passport去一转天国,然后响天国影翻D相post 上嚟比大家睇吓。话唔埋有好多人睇过D相後會决志(抢嗮影音D客仔)。
啊!你地几时會向潘基文申请入UN呀?要快D啦,巴勒斯坦已经申请咗了!
回复187#bbc

quote:"你正宗硬膠,信經中說耶穌的國萬世無彊,不需要 passport."

1/。多谢妳赞美我硬!
2/。都唔系耶和华讲嘅,又系山寨架呢!
3/。唔要passport,咁嗰印记chop响边度呀?
啊!我有几只碗就真系写住萬寿無疆!
回复190#bbc

quote:"乜「逃亡」, 仲要 passport 架咩?"

吓!基督徒要逃亡?锡安教派牧师真系有D料,叫D傻羊上山。也难怪,上帝系唔會比本passport 外邦人嘅!
自称新以色列人但又無以色列passport之井里頭的bbc:
逃難&逃亡之分别,愿闻其详!
1/。姓赖的如果唔逃就有難,逃難系無错丫!
2/。妳摆张非洲人嘅春运照片上嚟做乜呀?
高級模式 | 發新話題
換一個