返回列表 回覆 發帖

四天廣州之旅

大義凜然的負擔?

以熱愛祖國為榮、以危害祖國為恥,
以服務人民為榮、以背離人民為恥,
以崇尚科學為榮、以愚昧無知為恥,
以辛勤勞動為榮、以好逸惡勞為恥,
以團結互助為榮、以損人利己為恥,
以誠實守信為榮、以見利忘義為恥,
以遵紀守法為榮、以違法亂紀為恥,
以艱苦奮鬥為榮、以驕奢淫逸為恥。

度度都有貼……

————

香港部份新聞仍然被CUT(然後插廣告)

不過冇CUT果D好睇過香港D垃圾。

——————
我都住左晌大陸幾個月。不過我識果D幾乎都係離鄉別井的鄉村姑娘……

人品呢,的確是大陸頂呱呱,有加國之風 (除左有少少非理性亢奮之外,有D似我遊印度個導遊咁。)

除左八榮八恥之外,只要留意下,中國的標語口號實在多到怪。

————
本來口號係香港同中國就冇乜用,不過叫又真係有人叫。
抽兄,

有90分的人要進1分遠遠比有50分要進1分難。比如美國進步的速度就排143、中國9、印度16、亞塞拜然共和國第一(中國三倍左右)

香港現在已經在世界靠前的地方,進步困難也不全關政治問題。

如果果野金融風暴搞壞左,好似日本咁來個十年低迷(只係十年唔進步),香港話唔定已經係小小日本啦。

好彩香港有後台,銀行制度頂呱呱。

————
曾幾何時香港大躍進果時D人一樣好似依家大陸人一樣咁NICE。聽下D舊歌呀,可以聽到依家大陸人一樣既味度……

我反而覺得去美國、盧森堡、荷蘭等地比較有用。

反正香港不可能再大躍進,最多學她的奮鬥精神。不如學下點做前線工作。

————
反而大陸人可以多走走香港,學個反面教材……

回復 #11 訪客得得b 的帖子

小媛、小翠、小梅(「公寓三人眾」,其實成幫仲有大審同豐叔,是湖南幫)

敏妺、紅妺、麗妹、黃X鈐、胡X、莫X紛(「舊人」,其中敏妺已經城市化)

美鈐姐姐、素紛妺妺、張X鳳 (「新人」)

阿華、小曼(江西派)

等等

回復 #14 抽刀斷水 的帖子

唔知點講,去歌

歌名:好人
歌手:側田

作曲:Rob Lay(On Your Mark)
填詞:林夕
編曲:T.Lo
監製:雷頌德

若談樣子 不會叫好 不算最討好
但我的內在美 不夠味道 哪足以自豪
談為人 當然好 雙手也好抱
無奈獨有伴侶問前路
沒有想陪同鄰家男孩跳舞
唯獨當我師徒
人人親近我 無人爭奪我
無人關懷是誰大平賣親和
平凡像我路過 十個似我 情敵實在太多