返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 劉天賜《基督解密》的blog

基本上全書也是將網上的炒作併在一起而已.
你買《基督解密》, 即是你俾錢看他上網摷到的東西.
quote:"你買《基督解密》, 即是你俾錢看他上網摷到的東西."

有人帮手整理好资料都几好丫!而且唔駛磅水。 ...
ali 發表於 2012/4/19 23:39

本書好賣既話也不會整本放上網任人下載哩.
quote:“本書好賣既話也不會整本放上網任人下載哩.”

圣经都免费响网上任download啦!有乜问题呢? ...
ali 發表於 2012/4/19 23:47

教會發行聖經不在牟利,
出版商替劉某出書, 不會有清高目的.
回覆  hellboy
  說實在地   真的要靠出書賺錢的話   有誰會選宗教這種冷門題材
誰不知道世界上信眾最多的宗教就是基教了   出這種書不指別想指望賣錢  
作者應該都有成為基徒攻擊箭靶的心理準備

Guest from 111.252.75.x 發表於 2012/4/20 20:22

你不認識出版界上有多少人是靠寫反基題材的書搵食耶?
隨便給你一個例子:

劉某那本不賣錢, 不等同無賣錢的反基書.
劉某見人賺錢也想來在華人市埸上有樣學樣?
趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。
沙文 發表於 2023/2/3 23:38

呢句同啲後生反基講法有唔同, 後生既會話:「呢世都唔使旨意我會信耶穌」

「趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。」
即係唔擔保有日會信, 都係信好, 不過.....拖住先
人老咗, 扯唔起旗, 多咗隻腳, 有病痛, 睇到苦難...就係會走番去信神既
唔知係咪咁, 神不會拎走人生中的生老病死, 苦難呢
係呀。我係唔可以保證自己以後一定唔信。
邊個可以拍心口話自己將來一定唔會dementia, cognitive impairmen ...
沙文 發表於 2023/2/4 02:52

dementia, cognitive impairment ...會令人信神
咁神或會就讓你有dementia, cognitive impairment...給你一線生機

(你又唔係讀醫, 點解留意呢啲病既名稱, 要去認識一下.....係咪你開始出現一啲病徵咁呢)
係呀。我係唔可以保證自己以後一定唔信。
邊個可以拍心口話自己將來一定唔會dementia, cognitive impairmen ...
沙文 發表於 2023/2/4 02:52

在香港老人家要申請安老按揭貸款, 都要見律師, 獲發《輔導證書》一張。其實是証明你明白一切權益、責任及法律後果, 和不是在有dementia, cognitive impairment 情況下申請。
如有dementia, cognitive impairment便喪失了申請資格矣! 拍心口都無用

所以,當你有dementia, cognitive impairment才來話信神, 唔知仲承唔承認你架囉
真係.....把握時機買定離手
屌,我文化水平高都唔得咩?

咁貴教對此policy係點?有條老坑懵下懵下,被診斷係Delirium,  臨死佢話尋晚 ...
沙文 發表於 2023/2/4 05:08

你呢帖只有基督新教的想法, 以為得救只在一洗成事, 某一刻話過信耶穌就一世有效咁。

天主教法典第865條有關成年人洗禮:
成年人領受洗禮,應先表示要領洗的意願,並對信
仰的各項真理,和信徒的義務,有足夠的認識,而且經慕道期證明已
熟識基督信徒的生活;並應勸勉他痛悔自己的罪過。
2 項 - 處於死亡危險中的成年人,只要對信仰的主要真理略有認
識,以任何一種方式表示願意領受洗禮,並許下遵守基督宗教的誡命,便可領受洗禮。

你既案例話條老坑「臨死佢話信耶穌」是有表示要領洗意願
可惜你加多咗鹽同醋, 話佢有「診斷係Delirium」,, 仲係「懵下懵下」。 神父係不會給他附洗的。
因為佢在未懵下懵下之前無把握機會。
正如我上邊說的「申請安老按揭貸款」,, 當申請人是懵下懵下, 就辦不來。

神父給他做個祈禱, 祝福倒是可以的。
好在有新教補充您哋嘅不足。
您點L知主耶穌一定唔會向一條患Delirium老坑講道呢? ...
沙文 發表於 2023/2/4 08:08

新教傳教流弊就係重量不重質...最緊要人頭多
屌,我文化水平高都唔得咩?

咁貴教對此policy係點?有條老坑懵下懵下,被診斷係Delirium,  臨死佢話尋晚 ...
沙文 發表於 2023/2/4 05:08

咁樣洗法, 就似人燒元寶, 燒衣....以為咁就好佷孝順, 俾咗好多野下邊嗰個先人。
其實, 係做俾在生既人睇到滿足而已
您點L知主耶穌一定唔會向一條患Delirium老坑講道呢? ...
沙文 發表於 2023/2/4 08:08

係陰府, 煉獄都應該有慕道班.....畢業咪得囉
(不過唔知要上幾多個千年萬年)
所以耶穌唔會急急腳咁嚟開課
您點知要讀幾耐?有Curriculum?
沙文 發表於 2023/2/4 08:22

經上話在天一日, 世上幾千年...煉獄都係靈界, 計法相若罷
在世上, 一般慕道班要一年半時間
咁係煉獄上課, 就係一年半(365日加181日)x幾千年    ....你自己用計數機篤下勒 (無, 我燒部俾你)
經上話煉獄都係靈界?
沙文 發表於 2023/2/4 08:36

唔通你以為係個實體監獄?
唔知。經上點講啫
沙文 發表於 2023/2/4 08:46

天主教教理第1030條就講有關煉獄:

三、最後的煉淨或煉獄 最後的煉淨或煉獄
1030. 那些死在天主的恩寵和友誼中的,但尚未完全淨化的人,雖然他們的永遠得救已確定,可是在死後仍須經過煉淨,為得到必需的聖德,進入天堂的福樂中。
1031. 教會稱被選者最後的煉淨為煉獄,

以文字上看, 煉獄不是一個「地方」....是一個「過程」
唔係一個地方,咁就未必踎咁耐,況且,經上話在天一日, 世上幾千年, 好計尐,1:1000

靈界少時間過世上, ...
沙文 發表於 2023/2/4 09:05

咁...你老細年尾話分紅, 話咗會有幾千
點知佢話好計尐哩...就1000哩
你唔O哂嘴先奇
靈界少時間過世上, ...
沙文 發表於 2023/2/4 09:05

唔知。經上點講啫
您係都要用3000計我都唔介意, 世上慕道班要一年半, =天上幾多秒啫?
沙文 發表於 2023/2/4 09:13

點解世上一年半=天上幾秒
你用乜滙率架, 食水咁深既?
您話咖嘛

"經上話在天一日, 世上幾千年"
沙文 發表於 2023/2/4 09:16

去到美國就洗美元哩, 仲洗港紙咩

離開人世仲用人世既時間咩....係用天上既時間架哩
天上一年....唔係地上既一年啵

例如一美元對23000越南盾....
係美國講23000元, 你就話..超23000越南盾之嘛, 好L平
咁即係任估,您中意踎幾耐,我唔阻您
沙文 發表於 2023/2/4 09:39

踎到你乾淨咪得囉
我又唔知你個人生有幾邋遢
不過見你成日昅住susanna, 蘿莎蓮對波。。。。相信有排捽
高級模式 | 發新話題
換一個