返回列表 回覆 發帖

請問,這當中有幾多謬誤?

因為你是留在死胡同裏的人,你對於外面的世界,永遠只有幻想,永遠沒有探索,如果去到外面,根本是注定必定會迷路,

hellboy 發表於 2012/5/1 12:25

是那個娘教你住在胡同的人便等同不認識胡同外的世界?

唔怕人口臭, 只怕人無腦.
何況我都做過死胡同裏的人,而且還同你一樣,點會唔知死胡同裏的世界和外面的世界有幾大分別?
.
hellboy 發表於 2012/5/2 17:38

一樣米養百樣人,
一教內也有百樣人.

你唔好同我比, 差好遠!

有人入寶山也可以空手回的.
難為你手籃住督屎都可以當寶,其實屎到底點樣好食法?我真喺唔想知。
hellboy 發表於 2012/5/2 22:04

就是因為你唔想知, 知得少, 所以你屎與寶也不懂分,

正如紅酒有甚麼好飲﹖
事實是世上有不少人欣賞紅酒。

BB 仔你俾靚紅酒佢飲做咩唶。。。紅酒係好野丫,唔岩咩,係未識欣賞嘛。

亞爸楂住杯靚酒對 BB講, 成$7000一支架, 名釀, 好野黎, 追住個仔『質』佢飲
攪到亞仔濃埋塊面, 俾亞爸煩到喊咁口
亞爸同時話個衰仔唔識野, 屣哂deee好酒。
唉。。。
唔識欣賞咪飲番可樂囉
不過我真喺諗極都諗唔明,天主教到底有乜野吸引你,可以令你完全盲目地獻出你的生命?我唔介意聽你講吓, ...
hellboy 發表於 2012/5/2 22:13

你有好的懷疑精神, 卻無好的探索精神.
我身邊那些敬虔的天主教朋友,全部都黑字當頭,首先是慕道班導師絕症慘死,然後是有人父母雙亡,然後是精神病……
..
hellboy 發表於 2012/5/2 22:13

乜信天主就唔使死? 無病無痛架?

調番轉頭, 你唔信天主, 就包無當黑, 父母不會亡, 無病無痛耶?
紅酒當然好飲,但屎到底有什麼好食?我真喺唔明,
hellboy 發表於 2012/5/2 22:17

你唔係去問點解屎都好食.
你應當去問擺在面前的是紅酒, 或是一篤屎.

唔一定係人把屎當了紅酒,
也可以是你把紅酒當了是屎.
唔該你唔好講廢話啦,呢度除左你會將屎當成紅酒,紅酒當成屎之外仲有其他人咩?如果你條氣唔順,你咪解釋 ...
hellboy 發表於 2012/5/3 17:17

聖經中的「屎」:

出谷紀 21:17
凡咒罵父親或母親的,應受死刑。
21:2
假使你買了一個希伯來人作奴隸,他只勞作六年,第七年應自由離去,無須贖金。
22:20
對外僑,不要苛待和壓迫,因為你們在埃及也曾僑居過。
對任何寡婦和孤兒,不可苛待;

路加福音 6:27
「應愛你們的仇人,善待惱恨你們的人;
應祝福詛咒你們的人,為毀謗你們的人祈禱。

肋末紀 19:18
不可心存懷恨你的兄弟,應坦白勸戒你的同胞,免得為了他而負罪債。
不可復仇,對你本國人,不可心懷怨恨;但應愛人如己:我是上主

瑪竇福音 22:39
你應當愛近人如你自己。
全部法律和先知,都繫於這兩條誡命。」

馬爾谷福音 12:31
第二條是:『你應當愛近人如你自己。』再沒有別的誡命比這兩條更大的了。」

若望一書 4:16
我們認識了, 且相信了天主對我們所懷的愛。天主是愛,那存留在愛內的,就存留在天主內,天主也存留在他內。

Luke 10:25-37
Matthew 5:13
Matthew 18:15-17
Romans 13:1
Psalm 24:1
1 Timothy 6:9
Ephesians 5:1
Luke 10:10-13
Romans 13:9
Galatians 5:1-26
Isaiah 1:1-31

脆脆地呢到十幾個章節,當然如果要數下去,一定唔止呢個數,要填滿兩頁都得。

聖經咁大本, 你只係睇到你「心中想睇既野」唶。
你真喺好**麻煩,我提出你證據你唔去研究唔去反駁亦都唔比答案我更加唔比解釋,偏偏又去開新題目帶我去遊 ...你估去說服一個人可以蒙混過關嘅咩?痴**線,貼啲經文出嚟野都唔講多句,扶你阿麼,好,你鍾意貼經文,我就同你鬥貼!
hellboy 發表於 2012/5/4 19:04

你估左貼右貼幾句經文就是反到基哩咩!
你真喺好**麻煩,
hellboy 發表於 2012/5/4 19:04

麻煩都係你自惹。
英文睇唔明呀?
查字典囉
一條磁能線
貼足六十頁嘛!
聖經全本有一千幾頁
反基變成黐左。
都唔知係你反天主定係天主玩你。
21:2
假使你買了一個希伯來人作奴隸,他只勞作六年,第七年應自由離去,無須贖金。
.
hellboy 發表於 2012/5/4 21:48

咁既福利, 比得上現在的勞工法例.
妖你老母抄花蟹,你到底喺咪痴現線架?人地個仔同阿爸阿媽鬧交鬧到又爆粗又盛,你最多咪教佢阿爸阿媽一巴扯落去,再唔喺攞滕條打佢一鑊,教仔即,有幾閒,打左就乖架啦,扶你阿麼,親生子女你叫人殺左佢就喺為左嘈交?你仲話呢啲咁痴線嘅教訓喺寶?好心你唔好害人啦,妖你老母**BEEBEECHAN!
.

扶你阿麼抄花蟹
hellboy 發表於 2012/5/4 21:43

你咁既質素, 我再同你論都有失我身份哩,.

你去食粒藥, 或去廁所出出火.....無咁躁呀
辯不過我唶, 唔係咁躁火, 你辯唔過我係應份事哩.

你無知識, 無資料, 無搜集, 無邏輯, 無腦.......一張臭口無乜可能辯嬴人.
你痴完先哩.
終於比我駁到無野講喇?
hellboy 發表於 2012/5/5 09:19

你無腦唶......我仲有嘛
你即管講多啲呢啲侮辱性說話,看看仲有無人聽你支笛?
hellboy 發表於 2012/5/5 09:31

我係對你講唶, 有你聽到我支野咪得囉。
你知就最好,那你便好好地與我討論一吓,最多我對你溫柔一點,盡可能,我都寧願同你做個朋友,不想與你為 ...
hellboy 發表於 2012/5/6 14:30

你咁低EQ, 兩三帖就撻著你哩....
高級模式 | 發新話題
換一個