返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆 383# beebeechan

(1)好嘢喎, 連您都知以色列人與埃及人分開區住, 但係上帝就懵盛盛, 要猶太佬油紅度門先識得passover

(2)埃及佬要用猶太佬的水, 其實唔駛自己挖洞, 亦唔駛日日行餐死去擔水嘅, 可以叫猶太佬擔水送過黎豪宅區咖嘛。咁點解埃及佬冇咁做呢? (唔知係咪因為作經佬蠢得滯諗唔到)
河裡的魚死了、河也腥臭了、埃及人就不能喫這河裡的水.埃及遍地都有了血。
埃及人都在河的兩邊挖地、要得 ...
沙文 發表於 2013/3/6 13:36

兩個原因
(1)以色列人有濾水器嘛

(2)河岸區是地王, 豪宅區, 當然係埃及人住,  猶太人當然係住離河邊遠的山邊, 乾地, 日日行餐死去擔水, 一係就挖地.
以色列人與埃及人分開區住, 埃及人用河水, 猶太人用井水.
(井水是硬水, 唔知係咪因此多生育, 條野都硬d, 水中大腸肝菌都少d, 礦物質又多d)
河裡的魚死了、河也腥臭了、埃及人就不能喫這河裡的水.埃及遍地都有了血。
埃及人都在河的兩邊挖地、要得水喝、因為他們不能喝這河裡的水。

這一災降得十分白痴, 頗有教徒本色。埃及全部河都變咗血。
唔通猶太佬就唔駛飲水? 点解埃及人要自己挖地, 佢地挖理猶太佬個份咩?究竟邊個係奴隸咖?
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實, 此條傻佬規例, 根本係執行唔到嘅。
只要在買屋11個月之後將之賣出, 則原本的沽家由於缺乏有関附例, 無法逼令第3個業主交出物業, 即可架空這條法例。
上帝諗出來的規條, 總係不免有漏洞
Don't know where God is but the Devil is in the details
点解立法會唔為在OGLE-TR-56b上的公路車速限制進行立法咨詢呢?
点解國際奧委会唔公佈在OGLE-TR-56b上舉辦第298,745,688,899,999屆奧運会之賽例修改呢?

因為10劃未有1撇, 就唔会咁屎忽痕嘛。

但係何解當年耳識裂佬在郊外露營瞓睡袋, 卻要立條咁嘅法例呢:
25:29 人若賣城內的住宅、賣了以後、一年之內可以贖回.在一整年、必有贖回的權柄。若在一整年之內不贖回、這城內的房屋、就定准永歸買主世世代代為業.在禧年也不得出買主的手。

因為, 此等Torah, 根本係後來在城內先致作出來嘅, 若果真係有出埃及這回事, 都唔会作條咁嘅例咁屎忽痕嘛
回覆 378# beebeechan

不錯,希望能多分享些。
是說不知道有沒年輕修女的走光照,更令人興奮啊。
搵個盒裝?好似約櫃咁羞家,唔見鬼咗咪重衰

其實, 上壇唔著底褲就實走光, 同用不用臺階係無關嘅。有著底褲 ...
沙文 發表於 2013/2/5 21:51

有時無著底褲更妙
搵個盒裝?好似約櫃咁羞家,唔見鬼咗咪重衰

其實, 上壇唔著底褲就實走光, 同用不用臺階係無關嘅。有著底褲的話, 就算祭祀時唔記得拉褲鍊亦無傷大雅

所以天主講埋哂此等上壇不可用臺階, 簡直係死蠢兩個字就可以conclude
20:26 你上我的壇、不可用臺階、免得露出你的下體來。

冇理由。有底褲嘛,露得咁易咩
可以好易解决嘅問題, ...
沙文 發表於 2013/2/4 18:06

搵個盒裝好佢咪唔怕走光囉
20:26 你上我的壇、不可用臺階、免得露出你的下體來。

冇理由。有底褲嘛,露得咁易咩
可以好易解决嘅問題, 上帝就係諗唔到點搞

3角有

孖烟通又有
1:9 對他的百姓說、看哪、這以色列民比我們還多、又比我們強盛.
1:15 有希伯來的兩個收生婆、一名施弗拉、一名普阿.埃及王對他們說、
1:16 你們為希伯來婦人收生、看他們臨盆的時候、若是男孩、就把他殺了、若是女孩、就留他存活。

Did you smell something from there? 若果耳識裂人多過埃及人, 咁耳識裂人之population係幾多呢?

OK: Old Kingdom
MK: Middle Kingdom
NK: New Kingdom
LP: Late Period

兩個收生婆serve >3M 人口。

本港人口7M, 有幾多收個收生婆? 以婦產科医生計算, 係305位
http://www.edr.hk/doctor/obstetrics-gynaecology
以產科病床計, 係1853張
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110428/15206343

當然, 市民話唔夠, 但我們姑且假設啱啱好啦。以此數據, 耳識裂收生婆應該要131個, 床794張。

兩個古代收生婆頂得住131個香港產科医生、794張病床,香港產科服務實在太低能了!多年來浪費公帑,快尐開会cut budget啦,5個產科医生都計多咗, 應該可以serve埋双非。点解本港長期要300個医生做本來應該係5個医生可以負担嘅workload?其中必定有舞弊,要老廉介入調查
回覆 370# beebeechan

最很聰明就不敢當,但係我比夭主教徒聰明就係太過明顯的事實, 我想謙遜地否認都唔得。

一直以來夭主教係咁吹話幾多人信, 但本港夭主教人數連埋賓妹都只不過佔7%, 同普世標準17%相去甚遠, 原因何在呢? 理由, 就係教徒之素質出了問題, 咁都唔識計:

眾所周知, 耳識裂人係計老母唔計老豆嘅:
http://www.jewfaq.org/whoisjew.htm

殺男留女安居計劃, 埃及小弟弟又幫埋手,只會令耳識裂人愈來愈多, 不如成個埃及送埋畀摸西算啦, 仲駛Q出埃及咁煩咩?
天主蠢唶, 畀人串咗都唔知
沙文 發表於 2013/2/2 06:54

最很聰明係你哩
天主蠢唶, 畀人串咗都唔知
1:16 你們為希伯來婦人收生、看他們臨盆的時候、若是男孩、就把他殺了、若是女孩、就留他存活。

這個情節, ...
沙文 發表於 2013/1/18 22:03

你蠢唶
因此, 埃及人的小弟弟便可以有安居所, 居者有其屋, 置安居計劃.
若果口音不同就起不成樓, 中環有幾多幢甲級商廈係本應不存在嘅呢?
...
沙文 發表於 2013/2/1 16:50

因為呢d大廈興建目的是為出租賺錢, 不是為串天主而起
低B耳識裂作經佬常常想像一些problem出來, 但諗唔到解决辦法, 就以為事情必須跟著他們所設計的劇情發展,以上收生婆一句話就成功瞞稅只是滄海一粟, 其實在聖經中類似情况屢見不鮮

大家回頭看看巴別塔事件:何解变亂咗口音, 工程就会变爛尾樓? 世上不同語言地區joint venture或者以戰略合作伙伴經營不知凡幾, 有interpreter就得啦, 冇理由口音不同就爛尾。若果口音不同就起不成樓, 中環有幾多幢甲級商廈係本應不存在嘅呢?
從事creative這行業, 有一條終極真理:
凡係低B之作者創作出來之 character 都係低B嘅。

收生婆對法老說、因為希伯來婦人與埃及婦人不同、希伯來婦人本是健壯的、〔原文作活潑的〕收生婆還沒有到、他們已經生產了。神厚待收生婆.以色列人多起來、極其強盛。

法老又唔係低B的, 點會咁易被兩個阿巫耍到呢?佢只要揾Revenue Egypt audit 一下佢地盤數就知佢地有幾多生意, 若是 '還沒有到、他們已經生產了" 咁他們收到只係雞碎咁多車馬費, 收唔到收生費, 鍋鍋都咁, 食西北風咩?

所以, 所謂出埃及記其實係無會計知識低B鄉下佬閉門造車,大家不必認真

reference:
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=6706

這個情節, 根本一睇就知係流嘢。
人口增長率, 係决定在有幾多女人, 而唔係幾多男人;在當時3妻4妾社會,男人多少,對人口增長係冇影響的,女人的數量才是人口增長的factor.若要解决這以色列民比我們還多此problem, 調轉頭殺女留男就啱。 出個咁嘅施政報告就話抑制人口增長, 耳識裂作經佬真係當人地Ramses傻嘅咩?
回覆 364# beebeechan

但係深入探討,您又唔在行。所以都係短D就算啦
=======================================================
嗱, 我諗唔明白点解1:12只是越發苦害他們、他們越發多起來、越發蔓延.這段經文原理的版友絕不止我一個, 所以, 為了堅定我們的信心, 我誠意邀請教友乙名參加實驗:
先請教友在正常情况下表演若干交, 案, 平均值作為benchmark
然後, 教友自願被我盡情苦害至某种程度, 晚上再進行性交, 連續若干晚;同benchmark比較, 看看床上平均進步多少

咁, 大家對聖經就充滿信心了

然, 教友在參加是項program前要簽一份liabilities release form俾我, 若責任自負。

我唔expect陳版友夠膽報名, 所以都係公開招募volunteer啦

高級模式 | 發新話題
換一個