返回列表 回覆 發帖

教會擬為袁天佑辦公開悼念活動 袁家人發聲批不尊重遺願

同我傾得多,有啲功力喎:

《莊子.外篇至樂第十八》︰察其始而本無生,非徒無生也而本無形,非徒 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/26 21:36

至少莊子死老婆, 打鑼打鼓慶祝, 莊子老友惠子都唔妥佢, 開口少佢。

P.S.
莊子都無話冇悲傷過喎:
莊子曰:「不然。是其始死 也,我獨何能无慨然!
只是唔好給悲傷淹死...要從悲傷中振作, 回復正常生活

(就嚟莊子都要趌起身摑你兩巴:死仔抽, 亂纂改我既思想!)

溫馨提示: 慎防走火入魔

同我傾得多,有啲功力喎:

《莊子.外篇至樂第十八》︰察其始而本無生,非徒無生也而本無形,非徒 ...
語譯:覺察死去的人原本就沒有生命,不但沒有生命更本來不具有形體,非但不具有形體而且本來沒有元氣。夾雜在恍恍惚惚的境域,因變化而有元氣,元氣變化而有形體,形體變化而有生命,如今變化至死亡,這跟春夏秋冬四季運行的規律一樣。死去的人安安穩穩地寢臥於天地之間,而我卻嗚嗚地圍着她哭泣,我認為這是不通曉天命的表現,所以也就停止了哭泣。

... 沒有,我怎麽會厭惡!生命的形體,借助外物凑合而成呀;假借他物而生成的生命體,灰塵廢土凑集呀。人的死與生就猶如白天與黑夜交替運行(晝夜)。

老莊去到太極端, 就變咗視生命如無物....可任意屠宰?
如希特拉看猶太人, 斯拉夫人一樣......都唔係「人」嚟既

「人的死與生就猶如白天與黑夜交替運行(晝夜」
更將生命打造成是無義意的。
莊子可有解說過人為何要來到世上? 「元氣變化而有形體,形體變化而有生命」----what is that for??
夾雜在恍恍惚惚的境域,因變化而有元氣,元氣變化而有形體,形體變化而有生命

呢句就係籠籠統統, 講咗又等如無講既哲理。乜係「夾雜在恍恍惚惚的境域」
猶如佛話: 緣起....就有萬物生命,  (挑....乜係緣起? )
猶如進化論講: 在原始湯中, 機率到, 構成有機物質, 成了生命..第一個細胞

講句實話: 就係唔知點解!??

你又試下「灰塵廢土凑集呀」可唔可以搞出一條虫
最唔順超既就係成日口中講科科學學既反基, 卻用呢啲唔科學既理由嚟解釋生命萬物由來
最唔順超既就係成日口中講科科學學既反基, 卻用呢啲唔科學既理由嚟解釋生命萬物由來 ...
beebeechan 發表於 2023/7/26 23:13

講句「生命由神創造」容乜易丫,但就窒礙科學既發展囉,因為呢個答案係無得再追問落去。

响呢度三言兩語又點講得清楚丫,你想知既話,睇下:https://lib.exchristian.hk/nap.html

但我估你都唔想知。
莊子可有解說過人為何要來到世上? 「元氣變化而有形體,形體變化而有生命」----what is that for??
beebeechan 發表於 2023/7/26 22:39

點解你認為人一定至少要一個理由來到世上?一定要有for?
你又試下「灰塵廢土凑集呀」可唔可以搞出一條虫
beebeechan 發表於 2023/7/26 22:51

你畀幾多時間畀我?
(挑....乜係緣起? )
beebeechan 發表於 2023/7/26 22:51

緣起係佛教理論重要既concept,常見的「色即是空,空即是色」都係根據於此,要學到野就唔好挑:
http://www.masterhsingyun.org/ar ... 5052c&ch=3&se=1&f=1
响呢度三言兩語又點講得清楚丫
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 01:21

咁點解又要創世紀三言兩語交代哂創造細節?
連個設計藍圖都要拎埋出嚟咁…
講句「生命由神創造」容乜易丫

咁「緣起」「灰塵廢土凑集呀」亦係容乜易。
所以你唔好用「容乜易」來否定「生命由神創造」
講句「生命由神創造」容乜易丫,但就窒礙科學既發展囉

唔好成日以為講創造, 就係「窒礙科學既發展」喎
幾個科學領域的卓著人物:
原子學之父---Father Roger Boscovich
基因學之父---Gregor Mendel 聖奧古斯丁修會
地層學之父---Father Nicholas Steno
地震學之父---Father J.B.Macelwane
首先提出宇宙大爆炸論---Father Georges Lemaître

唔好話信創造的, 就不會研究科學咁...不止不是窒礙, 還是開路先驅
點解你認為人一定至少要一個理由來到世上?一定要有for?
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 01:26

呢個世界如果冇人去問「點解」「搵理由」....根本就唔會有科學。
如果牛頓唔搵出點解個蘋果要「跌落地」唔係飛上天, 咁就唔會有萬有引力定律.

「「色即是空,空即是色」呢啲唔係搵點解 , 係自慰,自己爽自己,掩耳盜鈴。以為就大完滿既解釋。
,你想知既話,睇下:https://lib.exchristian.hk/nap.html

但我估你都唔想知。

不如話係你唔曉講。
好似有啲人, 猛咁食咗野, 但又無屎屙番出嚟.....
你畀幾多時間畀我?
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 01:27

醒既科學家仲會問埋: 你俾幾多錢我玩??
(所以..你未夠醒)
咁點解又要創世紀三言兩語交代哂創造細節?
連個設計藍圖都要拎埋出嚟咁… ...
beebeechan 發表於 2023/7/27 03:03

創世紀既視野好窄,純粹地球角度,响呢個宇宙中,地球算係咩?
唔好成日以為講創造, 就係「窒礙科學既發展」喎
幾個科學領域的卓著人物:
原子學之父---Father Roge ...
beebeechan 發表於 2023/7/27 03:04

點解我上網查「原子學之父」,係出歐內斯特·拉塞福(Ernest Rutherford)?

你呢咋「之父」係咪教會內部circulate但出唔到大門架咋?我都費事同你逐個對。
呢個世界如果冇人去問「點解」「搵理由」....根本就唔會有科學。
如果牛頓唔搵出點解個蘋果要「跌落 ...
beebeechan 發表於 2023/7/27 03:05

解答點解存在,存在主義比起基督教就專門啲:
https://exchristian.hk/home/article/show/197

至於你身為天主教徒,點樣負面評價佛教理論,我呢啲外人就唔再follow up了。
點解我上網查「原子學之父」,係出歐內斯特·拉塞福(Ernest Rutherford)?

你呢咋「之父」係咪教 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 11:20

Ernest Rutherford 係 1871-1937
Father Roger Boscovich (耶穌會神父) 係1711-1787
真係亞神父玩原子時, 亞歐都仲未出世。

就下你, 特登搵個University of Maine既來源勒:
創世紀既視野好窄,純粹地球角度,响呢個宇宙中,地球算係咩?
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 11:17

創世紀唔係淨係講造地球喎, 你有冇睇真啲?

要在天空中放光,照耀大地!」事就這樣成了。
16天主於是造了兩個大光體:較大的控制白天,較小的控制黑夜,並造了星宿。
天主將星宿擺列在天空,照耀大地,
你呢咋「之父」係咪教會內部circulate但出唔到大門架咋?我都費事同你逐個對。
抽刀斷水 發表於 2023/7/27 11:17

你搵可以抺黑天主教會既野就用心,
搵其他料就認係咁E 。
高級模式 | 發新話題
換一個