返回列表 回覆 發帖

影音使團「發現挪亞方舟」是被騙

國際創世事工(Creation Ministries International)最新立場書:

維持影音使團「發現挪亞方舟」是被騙

影音使團一一年八月十四日在澳洲雪梨歌劇院高調公映電影,重提「發現挪亞方舟」。國際創世事工是一倡議創造論的保守派基督徒組織。有見及此,他們在八月十六日公佈全新立場書,重申認定影音使團聲稱之所謂「發現挪亞方舟」乃是被騙。

現將立場書第七點選譯如下:

經審查所有最新的證據之後,國際創世事工的官方立場並無改變:已發表的照片所顯示的,絕大機會是新近的人工建構。這點與挪亞方舟國際事工/影音使團自己做的絕大多數木樣本的炭十四定年法結果吻合,雖然他們只公開唯一一個被定為年代「老舊」樣本的結果。顯然,這是一個粗疏的騙局。我們認為,這個熱心的團隊很可能是騙局的受害者。  

Hong Kong group launches a movie on its claimed 'Noah's Ark discovery' at the Sydney Opera House
CMI POSITION STATEMENT ON THIS CLAIM
AUGUST 16, 2011
http://creation.com/hkark-position-statement

"7. Following this and a review of all the evidence to date, CMI’s official position at the time was (and remains) that on the balance of probabilities it was not just likely, but overwhelmingly so, that the photographs were of a very recent manmade construction (as confirmed by the majority of the C-14 tests on the wood carried out by NAMI/TMEL itself, though only the one ‘old’ result was publically released). This was clearly a not-so-sophisticated hoax and we felt that this enthusiastic team had likely been the victims, not the perpetrators."
回覆 46# beebeechan

就事論事而言。
本來就不應該作假見證。
黨然要人單憑一方說法來決定是否相信,本身就不理智。
至少也要由各界都認同的驗證方式來進行公開驗證才行。
比番28/hr妳
ali 發表於 2011/10/13 18:12

應該係[俾]呀,蠢!
比番28/hr妳
咁边D可以“信”,而边D又唔好“盲”哩?

ali 發表於 2011/10/12 13:24

你懂不懂語文架?

盲信中的「盲」是助動詞, 是形容信的態度, 信的過程,
不是形容要信的事物。
所以唔好同我講「邊d」
(真慘, 討諭要加送語文補習)
quote:"那麼有些事是可以「信」的了
錯的是在盲信
只要不是「盲」地去信便可以了"

咁边D可以“信”,而边D又唔好“盲”哩?
啊!仲有妳bbc》盲信
ali 發表於 2011/10/12 00:00

那麼有些事是可以「信」的了
錯的是在盲信
只要不是「盲」地去信便可以了
啊!仲有妳bbc》盲信
quote:
quote:"根據香港特區政府從綜合住戶統計調查搜集所得的資料於二零零九年一月出版之第四十八號專題報告書(殘疾人士及長期病患者)刊載,現時全香港約有122,600人,即佔人口之1.8%,為視覺有困難人士。全失明的約有11,400人, 當中六成為六十歲或以上之長者; 而中度至輕度視障人士約有十一萬。"

ali 發表於 2011/10/10 22:11

有無點數埋你?
你都好盲
正如經上所說的: 有眼不能看
quote:"根據香港特區政府從綜合住戶統計調查搜集所得的資料於二零零九年一月出版之第四十八號專題報告書(殘疾人士及長期病患者)刊載,現時全香港約有122,600人,即佔人口之1.8%,為視覺有困難人士。全失明的約有11,400人, 當中六成為六十歲或以上之長者; 而中度至輕度視障人士約有十一萬。"

to:bbc
唔该叫耶稣帮吓香港D盲人啦!
另外嗰9個失踪咗會唔會耶稣手术失败呀?
回復  beebeechan
不肯認錯認罪的實在是您呢
認自己係罪人先係錯咖嘛
BTW, 順帶一提。
其實教會一向叫人認罪,係完全冇必要嘅。
請大家翻開Jhn 8:3 睼下
那位淫婦由頭到尾都冇認罪,一樣得到耶穌赦免

沙文 發表於 2011/10/9 20:26

耶穌寬恕人是不計條件的,即使那婦人從未有悔改之心, 唔該都無講句。
同寬恕沙文一樣, 不會談條件。
(可能沙文俾老婆講得條件多, 如今晚想曳曳, 就要陪伴老婆讀五頁福音先...........)

耶穌曾醫好十個瞎子, 九個給醫好了便去如黃鶴, 人影都無, 只有一個回來講聲多謝, 難道耶穌便弄番瞎那九個咩?
回復  beebeechan
認自己係罪人先係錯咖嘛
BTW, 順帶一提。
其實教會一向叫人認 ...
沙文 發表於 2011/10/9 20:26

係咪你同老婆行房既細節,如何叫床,左癫右癲的情景你都會一一寫出來上網先,
回復  抽刀斷水

咁都話好?我而家發現當時的選擇係錯顧喎!
但係,好在我唔信夭主教,可以離婚:l ...
沙文 發表於 2011/10/9 23:54

咁仲唔離?
拿拿臨哩
回复34#沙文

quote:“。。。好在我唔信夭主教,可以離婚”

阿柏芝同霆锋响菲律宾结婚,本来够话唔离得婚。但系因为美金印住因主之名所以咪解决所有困难咯!
回復 33# 抽刀斷水

咁都話好?我而家發現當時的選擇係錯顧喎!
但係,好在我唔信夭主教,可以離婚
回復 30# beebeechan

講得幾好,唔阻你。
回復 31# beebeechan
認自己係罪人先係錯咖嘛
BTW, 順帶一提。
其實教會一向叫人認罪,係完全冇必要嘅。
請大家翻開Jhn 8:3 睼下
那位淫婦由頭到尾都冇認罪,一樣得到耶穌赦免

甚至,耶穌叫佢「我也不定你的罪.去罷.從此不要再犯罪了。」佢不但冇應承,連多謝都冇句就大搖大擺走人。
回復  jimmychauck

基督教係咁咖啦。若果基督教肯認錯就一早冚斗收檔啦,仲邊度有基督教喎? ...
沙文 發表於 2011/10/9 00:42

乜基徒唔係個個都自認係罪人架咩?
不肯認錯認罪的實在是誰呢
咁不如等真係搵到先再信啦……

抽刀斷水 發表於 2011/10/8 12:25

咁點解你唔等到肯定左你老婆係愛到你一生一世, 到死的一日。。。先至同佢結婚呢?
其實結緍時, 覺得個老婆都唔錯丫。。。咪結囉

佢對你既愛, 係要結左婚先感覺到更多。
信仰既野, 有些都係先要信了, 才能找到更多。
要信時, 覺得個教都唔錯丫, 咪信囉。

有 d  野, 係無可能搵到先。
後遺症便是:錯失機會
回復 28# jimmychauck

基督教係咁咖啦。若果基督教肯認錯就一早冚斗收檔啦,仲邊度有基督教喎?
高級模式 | 發新話題
換一個